Jag som utflyttad norrbottning och stolt över mitt ursprung blir beklämd när jag läser senaste veckornas rubriker och insändare om barn- och ungdomsfotbollen i Norrbotten. Mitt yrke är Fotbollsutvecklare i ett distriktsförbund i ett distrikt där fotbollen på många sätt kämpar med samma förutsättningar geografiskt och kulturellt. Där fotbollen jobbar i motvind mot en stark vinteridrott. Diskursen i distriktet ser också snarlik ut som det jag läser i Norrbotten.
Svensk fotbolls strategi de kommande tolv åren har två av de tre övergripande visionerna direkt kopplade till spelarna: "så många som möjligt, så länge som möjligt" och "en spelarutbildning i världsklass". Tyvärr så hamnar dessa två begrepp många gånger som motpoler. Att det skulle vara en omöjlighet att få med sig alla spelare och samtidigt erbjuda en högkvalitativ spelarutbildningsverksamhet. Hur "elitförberedande" miljöer från åtta år likt BP (cirka 4 000 spelare) och där tillgången till kvalitativ spelarutbildning är en ekonomisk fråga ska vara vägen framåt. Ett system som de själva säger ger ett utfall om cirka 1 procent elitspelare av de 500 som börjar i deras knatteverksamhet. Lokala föreningar meddelar att 12-åringar behöver bli redo fysiskt och mentalt (klassas fortfarande som barn inom idrotten). Att spelarvärvningar från hösten de fyller 15 är för sent (från och med 2025 får du inte spela seniorfotboll förrän året du fyller 15).
Självklart ska barn och ungdomar som vill spela fotboll få göra det. Tyvärr håller färre barn på med flera idrotter idag vilket gör att det måste erbjudas verksamhet året runt. Vi kan inte ha uppehåll från träning i sex månader om året om de ska kunna utveckla sina idrottsliga färdigheter. Däremot behöver den forskning som finns inom idrottsutveckling användas och inte basera föreningsverksamheten på tidigare "erfarenheter" eller "praxis" då de varit kontraproduktiva. Bland annat finns det minst 84 olika faktorer till att barn och ungdomar 9-19 år tycker idrott är kul. En verksamhet som utgår från de 84 faktorerna (i 11 kategorier) kommer ge alla spelare möjligheten att utvecklas utifrån sin förmåga och ambitionsnivå.
Fakta är att:
- Senare start i talangutvecklingsprogram
- Senare specialisering i den specifika idrotten
- Moderat träningsmängd i specifik idrott men deltagande i många idrotter under många år
- Ofta född senare på året och senare pubertet än de som blivit selekterade i tonåren
- Lyckats undvika talangfällan
Ger ökade chanser att nå elitidrotten idag måste beaktas.