Biologisk mångfald eller vanskötsel?

Boende i Sunderbyn och Gammelstad vittnar om hur de drabbats av en fluginvasion i år. Anledningen verkar vara att Luleå kommun bedriver ett projekt för den "biologiska mångfalden", då kommunen slutat att klippa gräs på grönområden.

Insändarskribenten undrar hur Luleå kommuns projekt att skapa ängsmark har beslutats och hur det ska följas upp.

Insändarskribenten undrar hur Luleå kommuns projekt att skapa ängsmark har beslutats och hur det ska följas upp.

Foto: Anders Appelgren

Insändare2024-07-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Projektet bedrivs i hela kommunen. Många är det som kan vittna om att det ser skräpigt och fult ut i hela Luleå. Flera insändare har också kritiserat misskötseln. Är det så här kommunen vill visa upp Luleå?

Man måste fråga sig hur detta beslut har tagits fram. Har beslutet att inte klippa gräs och röja sly och träd tagits av berörd nämnd eller av någon kommunal chef? Hur har ärendet beretts? Tidigare år har grönområden klippts och träd har fällts.
Nu har kommunens parkchef uttalat sig och meddelar att projektet med "biologisk mångfald" har avslutats. Innebär beslutet att gräs kommer att klippas och träd att gallras? 

Nu är vi i slutfasen av sommaren och man undrar vad kommunen hinner göra innan hösten. Vad kom Luleå kommun fram till med projektet och hur redovisas det? Vad genererar projektet för resultat? Varför ska de projektet genomföras i centrala Luleå när vi har biologisk mångfald med råge runt hela Luleå? Hur följer berörd nämnd upp projektet?
Ett av Luleås mest populära promenadområden är Gültzauudden. Delar av området håller på att växa igen med träd som växer ut i vattnet. Det ser vanskött ut. Är det här "biologisk mångfald" eller misskötsel?