Bevara sjöstaden – välj det västra alternativet

Nu är det hög tid att ta ställning till hur Luleå C ska anslutas till stambanan längs Norrlandskusten, skriver Hans Tirsén, Håkan Lantz och Bo Fjeldstad som själva förespråkar det västliga alternativet för sjöfartens, båtlivets och skärgårdslivets skull.

Att dra Norrbotniabanan enligt det östra alternativet, med en järnvägsbro över Svartösundet, vore förödande för sjöstaden Luleå, skriver Hans Tirsén, Håkan Lantz och Bo Fjeldstad.

Att dra Norrbotniabanan enligt det östra alternativet, med en järnvägsbro över Svartösundet, vore förödande för sjöstaden Luleå, skriver Hans Tirsén, Håkan Lantz och Bo Fjeldstad.

Foto: Roland S Lundström och Björn Karlsson

Insändare2021-11-27 07:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mitt i höstmörket tycks det våras för Norrbotniabanan. Banan läggs in i ekonomiska planer. Projektering startar för flera delsträckor. Och slusträckan upp till Luleå finns med! Gott så!!

Nu är det hög tid att ta ställning till hur Luleå C ska anslutas till stambanan längs Norrlandskusten. Det krävs en järnvägsbro över älven, antingen vid Gäddvik (alt VÄST) eller vid Svartön (alt ÖST). Inblandade intressenter, planerare, markägare, politiker och allmänheten kräver snara besked om vad som gäller. En öppen process kring denna fråga vore önskvärd. 

En stor artikel i Norrbottens-Kuriren 5 november upplyser om att ”starka krafter” förespråkar alternativ öst. Den nya projektledaren på Trafikverket ska ”förutsättningslöst” utreda frågan om det går att bygga en öppningsbar järnvägsbro över Svartösundet. Trafikberket och Vectura har i detalj utrett båda broalternativen i sin fördjupade utredning och slutrapport JU 2010/23219 och förordar alternativ väst, där den nya järnvägsbron är placerad mellan de två befintliga vägbroarna vid Gäddvik. Detta blev också kommunens beslut. 

”Starka krafter” vill nu återgå till alternativ öst. Anledningen är att man ska kunna åka tåg till flygplatsen. Utredningar visar att ett fåtal kan förväntas utnyttja den möjligheten. Denna dragning ger dessutom längre restid och stor påverkan på Kallaxhedens naturvårdsområde.  

Till flygplatsen åker vi Luleåbor bäst med buss, flygtaxi eller egen bil utan oro för opålitliga tågtider. Resenärer med fjärrtåg/flyg byter till flygbussen utanför sitt hotell i centrum, vid flygplatsen eller vid den moderna, centralt belägna och väl fungerande bussterminalen på Loet. 

Alternativ väst medför en ”säckstation” vid Luleå C, vilket av Trafikverket anges ge en fördröjning på upp till 20 minuter på grund av lokvändning. Men moderna persontåg har en förarhytt i var ände, så att byta körriktning tar bara några minuter! 

Det ter sig omöjligt i vårt arktiska klimat att bygga en driftsäker järnvägsbro från Svartön till Hamnholmen som kan öppnas med fri bredd 60 meter och stängas med millimeterprecision, speciellt i detta väderutsatta läge. Vändmöjligheten på Stadsfjärden är nödvändig för större fartyg. Om öppningen av järnvägsbron inte fungerar perfekt året runt måste nya vändbassänger muddras upp österut med stora konsekvenser för havsmiljön och alla stugägare. Kostnaderna blir enorma. Risken finns ju också att bron inte blir den lätta, futuristiska skapelse som man skulle önska sig utan i sämsta fall blir en låg bro över Svartösundet och en järnvägsbank längs Hamnholmen, kanske av tekniska och ekonomiska skäl. Visuellt kommer också stadskärnan att tappa den känslomässiga kontakten med havet. Sjöstadens själ är i fara!  

Vad blir kvar av Sjöstaden om vi bygger igen Svartösundet? Kommer vi att sakna de fina gamla segelfartygen som lägger till vid Södra Hamnplan mitt i centrum? Kryssningsfartygen? Turbåtarna? Segelbåtarna? Ska vi strypa sjötrafiken, muddra och flytta ut våra hamnar för miljardbelopp bara för att det lilla (tomma?) persontåget till flygplatsen inte ska behöva byta körriktning?   

Tillsammans kan vi fortfarande rädda vår älskade Sjöstad! De ”starka krafterna” är nog inte så starka som de tror. Mellan Boden och Luleå finns gott om plats för en utbyggnad längs järnvägen och Bodenvägen med fossilfritt stålverk H2 Green Steel, datorhallar, arbetsplatser och bostäder. Låt vår fina skärgård vara ifred - och bevara Sjöstaden!

Väst är bäst.