Barn mår bäst av att gå eller cykla till skolan
Varför prioriteras inte en cykelväg mellan Rutvik och Gammelstad, undrar en förälder från Rutvik.
Foto: Christer Andersson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Barns rätt att cykla till skolan är en viktig fråga för både hälsa och miljö, kommunen har mål om att öka andelen barn som cyklar till skolan. Men för barn och ungdomar som bor i Rutvik och går i skolan i Gammelstad är situationen problematisk. De hänvisas till att cykla längs en smal och slingrig väg med en hastighetsbegränsning på 70 km/h, där bilisterna ofta kör ännu fortare. Detta väcker allvarliga frågor om säkerheten för dessa barn och om de verkligen inkluderas i en vision om att fler barn ska cykla till skolan.
Att cykla längs en sådan väg innebär en betydande risk, och det kan avskräcka både barn och deras föräldrar från att välja cykeln som transportmedel. I praktiken innebär detta att barn i Rutvik exkluderas från visionen om cyklande barn, eftersom de inte har en säker cykelväg till skolan. För att verkligen inkludera alla barn i denna vision krävs investeringar i infrastruktur som gör det möjligt för dem att cykla säkert, oavsett var de bor.
Det är viktigt att kommunen ser över denna situation och vidtar åtgärder genom att bygga cykelväg som separerar cyklister från biltrafiken. Endast då kan alla barn, oavsett bostadsort, ha samma möjlighet att på ett säkert sätt cykla till skolan.
Situationen är att många föräldrar i Rutvik skjutsar sina barn till skolan i Gammelstad då bussen till skolan går väldigt tidigt. Från 07:30 ökar trafiken betydligt längs den redan smala och slingriga vägen, vilket leder till ännu större risker för de barn som trots allt väljer att cykla. Denna utveckling är problematisk ur flera perspektiv.
Den ökade biltrafiken blir en farligare miljö för de barn som ändå försöker cykla till skolan. När fler bilar samsas om den smala vägen ökar risken för olyckor, vilket ytterligare kan avskräcka föräldrar från att låta sina barn cykla.
Samt att den ökade biltrafiken till högre utsläpp av koldioxid och andra föroreningar, vilket är negativt för miljön. Istället för att minska bilberoendet och främja cykling, leder bristen på säker cykelinfrastruktur till att fler väljer bilen, även för kortare sträckor.
Med tanke på att kommunen även har godkänt ett nytt industriområde i Rutvik börjar man fundera på hur trafiksituationen kommer att se ut när industriområdet är etablerat.