Många med insyn i verksamheten; studenter, alumner, lärare, administrativ personal och branschfolk har uttalat sig med förvåning och bestörtning över förslaget från LTU:s ledning. Som yrkesverksamma musiker och representanter för tankesmedjan UTOM (Unga Tankar Om Musik) i Norrbotten sällar vi oss till denna skara oroade.
Vi förstår att ett universitet alltid behöver göra prioriteringar när det kommer till utbudet av de utbildningar man vill erbjuda. Och vi kommer inte att ifrågasätta LTU:s ekonomiska kalkyler, här saknar vi tillräcklig insyn i verksamheten (även om många faktiskt har ifrågasatt den). Men som representanter för musiklivet, både på regional och riksnivå – både det fria och institutionella – kan vi bidra med perspektiv.
Ett sådant perspektiv är branschläget. Sedan pandemin, som slog hårt mot livemusikbranschen i allmänhet och ljudteknikerskrået i synnerhet, råder en brist på duktiga ljudtekniker i Sverige. Vi ser det i vår vardag; på våra turnéer och i diskussion med våra kollegor inom yrket. Produktioner, i vissa fall stora internationella sådana, som står utan tekniker. Ljustekniker, eller annan teknisk personal, som tvingas utföra arbetsuppgifter de inte är utbildade för.
Ett annat perspektiv är det kulturpolitiska. I november under konferensen Kulturkraft talade LTU:s representation om kulturen som drivkraft i framtidens Norrbotten. Där sades det att ”det är dags att gå från ord till handling och öppna plånboken.” Där och då tändes hoppet om att LTU skulle göra en nysatsning på de kulturinriktade utbildningarna. I och med en nedläggning av ljudteknikerutbildningen ser vi snarare att motsatsen sker.
Utbildningar kopplade till musiklivet är viktiga i dubbel mening för norra Sverige. De möjliggör en kompetensförsörjning av musiklivet och ger musikintresserade fler anledningar att stanna i norr. Vi musiker vill verka för en attraktiv region, ett Norrbotten man vill flytta till, inte från. Vi vill också verka för en stark, fungerande musikbransch och vill att Norrbotten ska ha en tydlig plats inom denna bransch. Därför uppmanar vi LTU att utveckla, inte avveckla, utbildningar som ljudteknikerutbildningen vid LTU i Piteå.