Arbeta för ett totalstopp av vindkraft i norr

Det är korkat att bygga vindkraft i Norrland, menar insändarskribenten.

Det är korkat att bygga vindkraft i Norrland, menar insändarskribenten.

Foto: Jens Ökvist

Insändare2024-10-25 13:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen träffade Ida Karkiainen och två andra socialdemokratiska riksdagsmän representanter för det norska Statkraft. Det talades uppenbarligen om projekt Hästliden i Markbygden. Där vill Statkraft bygga 85 stycken 300 meter höga vindsnurror. Enligt information i SVT var Ida Karkiainens kommentar efter det: ”Vi kan inte komma ifrån att vi behöver öka Sveriges elproduktion till 300 TWh fram till 2045.” 

Denna siffra har statkraftsrepresentanterna uppenbarligen övertygat Ida Karkiainen om. Vad säger då Energimyndigheten om det? Deras prognos är att det handlar om en förbrukning i spannet 210-370 TWh, alltså en ökning i spannet 50-165 procent. Den prognosen säger ju att de egentligen inte har någon aning om vad det kommer att bli. 

Så under de senaste 40 åren har Sveriges elförbrukning handlat om 140 TWh, varje år. Några stora förbrukare har lagts ner. Andra har tillkommit. Så totalförbrukningen har varit konstant. Stor tillkommande elförbrukning kan vi se i de två planerade stålverken i Norrbotten, Stegras i Boden och SSAB:s i Luleå. Siffror som totalt 25 TWh för dessa två tillsammans har förekommit. Det talas mycket om elbilar också. Om vi idag skulle byta ut alla fem miljoner bensin/dieselbilar mot elbilar skulle det krävas ytterligare 12 TWh el. Dagsläget där är ju att elbilsförsäljningen går neråt. Det vill säga blir det 12 TWh i närtid? 

I Tyskland har en stor ståltillverkare meddelat att man lägger ner planerna att använda vätgas vid ståltillverkning. Deras stål kanske blir betydligt billigare än Stegras och SSAB:s. Hur kan då Stegra/SSAB sälja? Sammanfattningen är att ökningen av framtida elförbrukning är mycket osäker.

Så hur är dagsläget för vindkraften i Sverige. Totalt produceras nu cirka 170 TWh el per år i Sverige. Av detta kommer cirka 30 TWh från vindkraft. Vi exporterar alltså lika mycket som vindkraften producerar. Sammanfattningsvis vindkraftsbyggarna tjänar stora pengar, vi får vår natur förstörd med vindsnurror, kraftledningsgator, och breda vägar. Våra grannar får elström.

Mest korkat är det att bygga vindkraft i Norrland. Här produceras varje år cirka 80 TWh, men förbrukas bara 30 TWh. Dessutom saknas kraftledningar för överföring till södra Sverige. Det överskott som finns räcker mer än väl för de gröna industrierna i norr. Trots detta finns planer på totalt cirka 440 nya vindsnurror i Tornedalen. Det blir inte mycket kvar av vår fantastiska natur.

Så Ida Karkiainen, om du vill bra saker för Sverige och Norrland:

  •  Arbeta för ett totalstopp av vindkraftsutbyggnad i Norrland, eftersom det redan finns ett stort överskott här.
  •  Arbeta för att vindkraftsbolagen ska deponera pengar hos riksgälden för att säkerställa röjning/återställande av naturen när verksamheten avvecklas. Vindkraftsbolagen sätts normalt vid avveckling i konkurs. Där finns alltså inget att hämta. Kärnkraftverken har ju också detta krav. Varför skulle vindkraftsbolagen slippa?