Jaha, nu är dom på gång igen. Away Group och Luleå Stift. Man vill bygga ett så kallat entreprenörsboende intill Gammelstads kyrkby. Det rör sig om 1 280 lägenheter för 1 600 boende. Man söker ett tidsbegränsat bygglov fram till 2034. Av den skiss som nu presenteras ser det mera ut som ett panoptikonfängelse. Tidsperspektivet är hissnande, en representant för Away Group säger att den första inflyttningen ska ske i november i år.
Väcker många frågor, Den första är hur den infrastruktur med vatten, avlopp, fjärrvärme etcetera som boendet behöver ska kunna anläggas på så kort tid. För något år sedan sökte en annan entreprenör bygglov för radhus på ett område mitt emot (vattentornsområdet). Inget bygglov beviljades med motivet att det saknades kapacitet för vatten och avlopp. Hur ska man lösa det för en anläggning med entreprenörsboenden med mångdubbelt fler boende. Enligt kommunens översiktsplan är den aktuella fastigheten, Notviken 4:44, dessutom inte avsedd för boende. Hur ska detta lösas?
Nästa fråga handlar om återställandet? På den skiss som nu presenteras ser det ut som om enbart en liten del av området tas i anspråk. Det ger en falsk bild. I stort sett kommer hela området fram till kyrkogården att på ett eller annat sätt beröras. Vad händer efter 2034? Att återställa området (som innehåller viktiga naturvärden runt Gammelstadsvikens naturreservat) låter sig naturligtvis inte göras. Vad har Luleå kommun och Luleå stift för långsiktig plan för området?
Hur ser Luleå stift på sitt ansvar för miljön runt världsarvet med kyrkan, kyrkstugor och den stora kyrkogården?
Handlar detta enbart om att på kort sikt få ut så mycket pengar som möjligt för en fastighet som man inte anser ha så stort ekonomiskt värde? Är pengar i detta falla viktigare än natur- och kulturvärden?
Till sist. Man kan inte bortse från de sociala konsekvenserna av en sådan etablering av ett entreprenörsboende i huvudsak befolkat av män på tillfälliga kontrakt. Det har ju kommit oroande rapporter från de boenden i Skellefteå man hänvisar till. Alkohol- och drogmissbruk, trafficking, misshandelsfall med mera. Det boende som nu planeras i Gammelstad kommer att ha dubbelt så många boende som motsvarande områden i Skellefteå. Vilken beredskap finnas det från Luleå kommun och andra offentliga aktörer att ta sig an detta?