Är Bodens fästning lagt i malpåse?

"Bodens absolut största och mest välkända varumärke är sedan några veckor stängt", skriver insändarskribenten.

Rödbergsfortets framtid tycks vara oklar, just nu är det stängt skriver insändarskribenten.

Rödbergsfortets framtid tycks vara oklar, just nu är det stängt skriver insändarskribenten.

Foto: Emma Vallin

Insändare2024-12-12 08:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man tar inte emot besök av privatpersoner, grupper, föreningar, företag, myndigheter med flera och inte minst av alla utländska besökare. De sistnämnda lär ju inte bli färre utifrån medlemskap i Nato och bygget av Stegra. 

Det är Bodens kommun som har ansvaret att driva verksamheten (turistverksamheten) i fästningen/fortet och där finns inget beslut taget om hur den skall bedrivas framgent. 

Detta är fullständigt horribelt med tanke på att utan Bodens fästnings tillkomst, inkluderat ett antal regementen, skulle antagligen Boden fortfarande vara en liten byhåla och inte befinna sig i dagens stora utvecklingsfas. 

Jag har tjänstgjort över hela Sverige och även utomlands och när hemorten Boden kommit på tal har det nästan alltid sagts: "är det där Bodens fästning finns, den skulle jag vilja besöka". 

Bodens kommun måste nu, inte imorgon, både på politisk och tjänstemannanivå se till att det är möjligt att vidmakthålla och erbjuda guidning och andra arrangemang året runt med anknytning till det drygt hundraåriga arvet.

För att inte tala om det kulturarv Bodens fästning innebär. 

Kommunalrådet själv, Claes Nordmark, har flera gånger, bland annat inför hundratals inbjudna gäster i fortet, betonat hur viktigt och fint Rödbergsfortet är som besöksmål och nu stänger han det. 

Den kostnad detta föranleder måste rimligen vara en spottstyver i jämförelse med det PR-värde som Bodens fästning har.