Brukar läsa platsannonserna på Arbetsförmedlingens webbsida, sjuksköterskor har varit efterfrågade i några år nu, men det som sticker ut nu är efterfrågan från bemanningsföretag av sjuksköterskor till regionens ambulanser.
Som skattebetalare undrar man varför? Har tidigare hört att ambulansen alltid haft lätt att rekrytera personal. När man som nyfiken gräver vidare och frågar runt, så förstår man att förutsättningarna förändrats till det sämre, med sämre scheman, svårt att få balans mellan arbete och fritid. Och att det främst är småbarnsföräldrar som drabbas av verksamhetsförändringar, som verkar ha grund i EU;s arbetstidsdirektiv.
Man försöker belysa det i länstidningarna, men man har ändå svårt att se kärnan av problemet.
När man nu kan konstatera att regionerna har i princip samma möjligheter att bedriva ambulanssjukvård nu, som innan man tvingades ta hänsyn till EU-direktivet första oktober, med den skillnaden att man kan behöva MBL-förhandla och i andra fall söka dispens så funderar man på vad regionen håller på med? Är våra regionpolitiker insatta i detta?
Det som händer nu, är att ambulanspersonalen flyr och övertidskostnaderna och kostnaderna för bemanningspersonal stiger. Men det allvarligaste är att man inte kan bemanna alla länets ambulanser som det var tänkt, vilket innebär att de som är i behov av en ambulans tvingas vänta, ibland flera timmar, trots att den tiden inte finns för den drabbade.
Uppenbarligen är detta något som uppstått denna höst, utan att det hade behövt uppstå. Vi skattebetalare har samma börda, men sämre kvalitet och en region som hanterar skattemedel på ett oansvarigt sätt.
Medborgarna har redan hört att regionen fördelar om resurserna, så att alla får vård men med ”viss” väntan. Och att uppsägningarna är en "teknikalitet".
Ambulanskrisen hade kunnat undvikas
Hade regionen varit mer på hugget hade inte ambulaskrisen behövt uppstå, skriver signaturen Tidigare stolt skattebetalare.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.