Allt arbete leder framåt för Norrbotniabanan

Signaturen "Ugglan" är den 28 juli frustrerad över att alla beslut och frågetecken om Norrbotniabanan inte är uträtade.

Det går framåt, menar Elisabeth Sinclair och Gusten Granström.

Det går framåt, menar Elisabeth Sinclair och Gusten Granström.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2020-08-06 04:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Ugglan" tycker också att arbetet går för sakta. Det är förståeligt, men det finns inga genvägar i arbetet som Ugglan föreslår. Däremot måste alla vägar prövas för att föra arbetet framåt. 

Det hade varit en viktig signal om EU beviljat Trafikverkets ansökan om medfinansiering av Norrbotniabanan eftersom fönstret norrut, för projektet, definitivt hade öppnats då. Men arbetet med ansökan är ändå inte förgäves. 

Järnvägsutredningarna har dammats av och ansökan har gett EU god insyn om projektet och det visar också att Sverige är på tå för projektet. Denna gång gläds vi ändå åt att EU tilldelade medel till projekt som också kommer att komma Norrbotniabanan till godo som exempelvis elektrifieringen mellan Torneå och Laurila och en delsträcka på Ostkustbanans dubbelspårsutbyggnad. 

Det är så man måste jobba. Pröva alla vägar och ta vara på det arbete som görs även om det inte finns några garantier för att ens ansökan blir beviljad.

Att ansökan överhuvudtaget kunde skickas in får vi tacka regeringen och dess samarbetspartier för, här är stödet fortsatt stort för Norrbotniabanan. 

Arbetet ska intensifieras och infrastrukturminister Tomas Eneroth har flaggat för att banan, i sin helhet, ska in i nästa Nationella transportplan, vilket också står i direktivet som skickats till Trafikverket. ”Det ska ske fortsatt utbyggnad av järnvägen i norra Sverige och planeringen för att bygga Norrbotniabanan i sin helhet ska intensifieras.”

Med samma tydlighet har finansminister Magdalena Andersson uttryckt att behovet av Norrbotniabanan är stort och att det är viktigt att genomföra redan beslutade infrastrukturprojekt som Norrbotniabanan. 

Trafikverkets arbete längs sträckan mellan Umeå och Dåva går nu, med de förberedande arbeten som startade 2018 och fortsatte under 2019, in i ett nytt skede. I början av sommaren blev det klart att entreprenadföretaget Veidekke får i uppdrag att utföra förberedande schaktningsarbeten för järnvägen; grundförstärkningar med bland annat kalkcementpelare; en bro över Gamla Ersbodavägen och en bro över Hömyrtjärnbäcken. 

Den 3 augusti inkommer också anbud för en bro på väg 364 samt en intilliggande GC-bro som ska gå över järnvägen. Samtidigt arbetar Trafikverket vidare med de resterande järnvägsplanerna till Skellefteå som samtliga ska vara klara vid årets slut. 

Projektet rör sig med andra ord helt klart framåt. 

Om inga frågetecken fanns att räta ut för realiseringen av Norrbotniabanan, då hade inte heller kommunerna från Umeå i söder till Haparanda i norr, regionerna och företagen behövt organisera sig i Norrbotniabanegruppen och Norrbotniabanan AB för att driva frågan om Norrbotniabanans tillblivelse. 

Men det är ett omfattande och krävande gemensamt arbete som måste göras och vi fortsätter med det tills sista rälen är lagd.