Vi har hört det till leda nu. S-politikers väl intränade mantran, ”Luleå och världen förändras”, ”lärare före lokaler” och ”behöriga lärare i skolorna”. Och i praktisk handling, byggande av centraliserade storskolor och storförskolor som S vid folkomröstningen om skolan inte vill prata klartext om utan istället klär i värdeordsladdade uttryck som ”att ta ansvar”, ”kvalitativ” och ”jämlik”. Allt i ett försök att dribbla bort de få Luleåbor som ännu inte satt sig in i frågan.
Och nu eftervalsanalysen efter att folkinitiativets nya utvecklingsplan för skolan slagit den centraliserade stordriften i skolan med förkrossande 9–0 genom att drygt nio av tio väljare röstade för en ny utvecklingsplan för skolan och där inte ens en av tio valde socialdemokraters och moderaters centraliserade storskolor och storförskolor.
I eftervalsanalysen gör nu ansvariga inom S sitt bästa för att dribbla bort Luleåborna och sig själva genom att få valresultatet till något otydligt och ogreppbart. Det uttrycks genom att på olika vis ifrågasätta väljarnas val. Vad har väljarna tolkat in i alternativen? Har väljarna förstått alternativen? Det är värsta formen av härskarteknik, ett försök att omyndigförklara väljarna i Luleå.
Och till detta, de som blint tror på det den egna politiska ledningen för fram. De som inte är sena att rusa till undsättning på sociala medier och som vid minsta mothugg inte kan backa upp sina påståenden. De görs med uttryck som ”ja då blir det skattehöjningar” och ”soffliggarna vann” med konklusionen att alla som inte valde att rösta minsann valt den centraliserade stordriften inom skolan. Och där kritiker inte sällan avfärdas med ”att hen hatar sossar”.
Allt detta är såklart frustrerande och jobbig läsning. Samtidigt visar skolfrågan i Luleå och S hantering av denna hur enkelt det är att dribbla bort såväl medborgare som sig själva i en process som går i raketfart. Politiker med idéer kan genom handlingskraft och snabba beslut driva igenom vad som helst. Och jag vill mena att det är exakt just detta som skett i Luleå.
Arkitekten, den handlingskraftige politikern med idéer är numer skriven i huvudstaden. Efter sig lämnade han ett arv som nuvarande S-ledning är satt att förvalta. Vad arvet handlar om? Det vet nog inte ens S själva vid det här laget.
Så, vad är då roten till att skolstrukturen i Luleå, enligt S och M måste göras om? För att förstå detta måste jag ta er alla tillbaka till några intensiva och för skolfrågan helt avgörande månader 2015.
1. Våren 2015 samtalade kommunen med Rikshem och Hemsö om förutsättningar för att få dem att etablera sig i Luleå med syfte att bygga bostäder och samhällsfastigheter. Kommunledningen hade gjort analysen att lokala byggherrar inte ensamt förmådde bygga bort bostadsbristen
2. 18 maj 2015, i ”Beslutsunderlag bostads- och lokalförsörjning Luleå kommun” sammanfattas resultatet av dessa samtal med en rekommendation att anta Strategival Alternativ 2. Ett strategival som även krävde beslut som möjliggjorde stora utförsäljningar från Lulebo och det egna samhällsfastighetsbeståndet. Försäljningar avgörande för Hemsös och Rikshems uppbyggnad av förvaltningsorganisationer utifrån vilket bolagen sedan skulle börja investera i Luleå
3. 15 juni 2015 antog kommunfullmäktige Strategival Alternativ 2 såväl som nödvändiga beslut för utförsäljningar. Målbilden för Framtidens skola antogs på samma möte (utan att lärarnas åsikter beaktats)
4. 18 juni 2015, affären med Rikshem blir offentlig
5. 24 juni 2015, skolchefen lämnar uppdrag till projektledare. Projektdirektivet är tydligt, ”du skall leverera en ny skolstruktur!”
6. Cirka fem veckor senare, borträknat sommarsemestern, levererar projektledaren resultatet av skolchefens uppdrag. Från ingenstans vill kommunen helt plötsligt lägga ner en mängd skolor och förskolor vilket med ett trollslag skapar intressant investeringsvolym i nya skolor och förskolor i Luleå.
Detta är, enligt mig, roten till S och M:s plötsliga iver att, hösten 2015, rita om Luleås skolstruktur. Det är samtidigt förklaring till den ”tondövhet” som Luleås politiska ledning uppvisat sedan den dagen.
Vad som överenskommits med Hemsö och liknande aktörer har jag ingen insyn i. Jag kan bara konstatera att mycket starka skäl verkar finnas. Varför skulle S annars bygga en centraliserad storskolestruktur som kraftigt ökar kommunens kostnader för skollokaler samtidigt som den egna lärarkåren inte vill arbete på dessa skolor!? För inte ens S själva kan ju tro att man når framgång med att säkra upp behöriga lärare i kommunens skolor genom att kategoriskt strunta i vad lärarna för fram och bygga storskolor de inte vill arbeta på!?
Det är nu hög tid för S att visa ödmjukhet inför sina medborgare, de som valde att rösta i skolvalet och sina egna partimedlemmar. Ett strategival skall inte styra skolans utveckling. Det skall en verklig omtanke om skolan göra. Något annat blir bara vansinnigt fel!