Alkoholen bakom mäns våld mot kvinnor

Alkoholen är den enskilt största orsaken till mäns våld mot kvinnor. Män som misshandlar måste hindras från att dricka, skriver Sigvard Jonsson, pensionerad kriminalinspektör med 46 år i yrket.

"En tjuvjägare fråntas rätten till vapeninnehav, en rattfyllerist fråntas körkortet men en alkoholpåverkad mördare får behålla spriten", skriver pensionerade polisen Sigvard Jonsson som under sina 46 år i yrket sett att alkoholen är orsak till mäns våld mot kvinnor.

"En tjuvjägare fråntas rätten till vapeninnehav, en rattfyllerist fråntas körkortet men en alkoholpåverkad mördare får behålla spriten", skriver pensionerade polisen Sigvard Jonsson som under sina 46 år i yrket sett att alkoholen är orsak till mäns våld mot kvinnor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-05-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Helt plötsligt upptäcker politikerna att det förekommer kvinnomord efter att några mord skett på kort tid. Vad som nu hänt har ju hänt i många år, fast mer regelbundet.

Sent om sider vaknar syndaren. Antalet mord på kvinnor kommer säkerligen inte år 2021 särskilja sig från tidigare år. Problemet borde således för länge sedan ha uppmärksammats på sätt som nu skett.

Vad som är besynnerligt är att då annan brottslighet analyseras är man intresserad av orsaken till brotten och inte sällan kan den hittas. En tjuvjägare fråntas rätten till vapeninnehav, en rattfyllerist fråntas körkortet men en alkoholpåverkad mördare får behålla spriten.

Vad som gör att män slår kvinnor inser alla, men man talar inte om det alltför ofta.

Egen erfarenhet vid utredningar av misshandel av kvinnor, grova och måttliga, visar att det alltid framkommit att alkoholen varit orsaken. Har aldrig haft en misshandelsutredning utan alkoholinblandning. "Så här gör han aldrig då han är nykter", är ett vanligt uttalande från kvinnan.

Saken verkar enkel att lösa. Förbjud alkohol på samma sätt som narkotika. Eftersom vi bor i en demokrati så gäller att medborgarna bestämmer vilka lagar som ska stiftas, via riksdagen.

Vi medborgare, säg 95 procent, vill dricka alkohol vid vissa tillfällen och därför finns den att köpa, till och med i hur stor mängd som helst. Denna vilja att nyttja alkohol är så stark att dess existens värderas högre än att bespara flera kvinnomord per år. Det känns hycklande.

Regeringen borde tillsätta en utredning i syfte att hindra potentiella kvinnomördare att nytta alkohol enligt devisen "första misshandeln av sin kvinna – blivande mördare". Det måste på något sätt finnas möjligheter att kunna hindra dessa män att återigen misshandla sin kvinna. Dessa män måste förhindras att nyttja alkohol. 

För några tiotals år sedan fanns en så kallad motbok och den hade säkert viss effekt. Antabustvång borde kunna ge effekt, vad mer?

Det är hög tid att inse att alkoholen är den absolut största orsaken till dessa brott och då måste detta stå som grund för vilka åtgärder som måste vidtas. Något stort intresse verkar inte finnas hos politikerna. Under partiledardebatten 2 maj i ämnet mäns vård mot kvinnor fanns inte ordet alkohol med i samtalen. Förvånande och skrämmande.

Summa summarum: Ingen alkoholpolitisk ändring för potentiella mördare = ingen nedgång i kvinnomord.