Lisa mixar ikoner, guld och rock’n roll

Rockn’ n roll och religion går hand i hand i familjen Liljedahls helrenoverade hus i Svartöstan. Hos Lisa är Jesus inte bara i centrum under julhelgen, han finns ständigt med henne i de omfångsrika tatueringarna på hennes kropp, uppåt väggarna på ikonbilderna i 60-talshuset och i hennes hjärta.
– För mig som troende har bilderna en verklig betydelse och andligheten runt julen är jätteviktig.

5 december 2009 08:00
Familjen Liljedahl var Svartöstadsborna som köpte hus på Östermalm men ständigt längtade hem till Svartöstan igen.
– Vi fick skjutsa barnen fram och tillbaka hela tiden och själva kände vi oss heller inte riktigt hemma på Östermalm.
Just när Lisa och Tomas renoverat Östermalmskåken klart kom huset de väntat på ut på hemnet. Det var ett hus de aldrig lagt märke till tidigare, trots att de promenerat förbi det otaliga gånger under åren i Svartöstan, eftersom det från gatulinjen ser ut att vara en helt ordinär enplansvilla.
– Men så såg vi bilderna på hemnet och insåg att huset bredde ut sig i flera plan på baksidan, det var ett tillräckligt stort hus för vår familj och våra djur – här skulle vi få plats med så många barn vi ville och här skulle finnas undanskymda vrår för den som vill vara ifred. Vi bestämde oss direkt för att vi ville ha det.
Tapeter i terracotta och aprikos
Huset hade från början ett trångt, långsmalt arbetskök, golven var belagda med plastmattor och delar av väggarna med gulnad furu, de flesta rummen var tapetserade med aprikosa och terracottafärgade tapeter. Här fanns många valv och altandörren i det nedre vardagsrummet var igenbyggd och trappräckena bestod av furuspjälor. Huset behövde dräneras om och familjen bestämde sig också för att byta till nya fönster och dörrar. I samband med att en vattenskada upptäcktes totalrenoverades badrummet och i den vevan passade man på att byta yttertak.
När det kommer till ytskikten fick hemmet till en början en stilren look, Lisa och Tomas hade nämligen bestämt sig för att inreda lite ”vuxet” den här gången.
– Men nej, vi trivdes inte. Efter ett år gjorde vi om allt, haha.
Lisas hem har en rockigt cool attityd. Många av väggarna är svarta, eller bruna, andra väggar (och tak!) är cerise eller turkosa, hallväggarna är guldfärgade. Vita väggar lyser med sin frånvaro och till och med badrummet är helsvart.
När Lisa bestämt sig för ett svart badrum visade det sig dock att det inte fanns svart kakel att köpa någonstans.
– Man kunde få tag i mörkbrunt kakel, nästan svart, men inte helsvart och har jag bestämt mig för något så ger jag mig inte! På kakelbutiken hjälpe de mig att beställa svart glaskakel.
Efter en del detektivarbete och väntan fick hon till slut också tag i ett svart handfat och en svart toastol. Den speciella belysningen, som egentligen är avsedd för scener och skyltfönster, blev pricken över i:et.
Fyra våningsplan
Huset består av fyra olika stora våningsplan där det översta rymmer barnens sovrum. På entréplanet finns umgängesutrymmen, här har Lisa och company låtit slå ut en vägg mellan kök och vardagsrum. Även om det mesta av den gamla inredningen är borta så fick väggpanelen sitta kvar.
– Jag tyckte ändå den var rätt cool, vi målade den mörkbrun och utgick från temat orientalisk jaktstuga när vi fortsatte inreda vardagsrummet.
På den bruna panelväggen hänger Lisas samling av bilder med religiösa motiv. Hon säger att hon samlar på ikonbilder för att de är vackra och mystiska, men också för att de verkligen betyder något för henne, hon har en levande tro.
En rokokoinspirerad soffgrupp och djungeldjur i storformat står i rummets centrum. Den öppna spisen har under december månad fått ge plats åt en julkrubba och i fönstret hänger långa rader med blanka, röda julkulor.
De är egentligen avsedda som butikspynt. I trappnedgången till familjen andra vardagrum, det regelrätta TV-rummet, hänger en jätteängel som också ursprungligen fungerat som butiksinredning.
Bredvid ängeln hänger ett kors med färgglada lampor, det har Lisa fyndat på en mässa i London. Överallt i huset finns liknande, noga genomtänkta speciallösningar.
Biorum och ateljé
Under trappan, i anslutning till TV-rummet, har Lisa inrett sin egen (och dotterns) sminkavdelning. I ett stort spegelskåp får alla makeupgrejer plats och smyckena hänger prydligt på den andra väggen. Rummet går helt i cerise och svart och här pryder en silvergran sin plats i adventstider.
Innanför TV-rummet har Lisa och Tomas sitt helsvarta sovrum där katten Viola precis ligger och föder en kull kattungar när C kommer på besök.
Familjens husdjur är mycket viktiga inslag i Lisas hem. Katterna och minihunden Persbrandt sprider hemtrevnad och Lisa beskriver sina lyckligaste stunder när hon, med hela flocken samlad i famnen, kan ligga och mysa i soffan.
Ytterligare en trappa ner finns familjens källarplan som inreds till en våning där man bara ska ha kul, såväl biorum som syhörna och ateljé är på G att bli klara. n
Familj: Lisa Liljedahl, 34, frisör, Tomas Liljedahl, 35, tatuerare, Lova, 11, Dennis, 11, Vilda, 4, minihunden Persbrandt som är en blandning av chihuahua och prazsky krysarik, norska skogkatten Diesel, sibiriska katterna Vilse och Viola, bengalen Jaxon samt en kull nyfödda kattungar.
Bor: I 60-talshus i Svartöstan. Husets 360 kvadrat fördelar sig på sju rum och kök plus källare emd bland annat biorum och ateljé.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!