Om man inte kan leva utan färg och föredrar färgkrockar före matchning, more före less, återbruk före dyra lösningar och dessutom älskar att inreda och styla - vad får man då?

Jo, Pernilla Andersson i Bensbyn! Vi har tidigare tittat in i Pernillas färgstarka 1800-talshem á la Pippi Långstrump. Nu låter vi henne sätta tänderna i barnfamiljens ljusa villa på Lulsundet.

– Första gången jag tittade in hos Helena och Anders tänkte jag  ”vad vilsamt!” Det var jättefint. Samtidigt skulle jag aldrig själv kunna leva så färglöst. Hemmet är en perfekt bas för mig att jobba med. Och det handlar inte om att den ena stilen är fin eller ful, det handlar om hur man med enkla medel kan förändra ett rum.

Artikelbild

| Ljust och avskalat före förvandlingen. "Det vita avskalade stilen är lättstädad och barnvänlig", säger Helena Vikström.

Pernilla är taggad till tusen när hon backar in på  familjens gård med stora familjebussen. Två av tre sätesrader är nedfällda och utrymmet är fullt av tyger, loppisfyndat porslin, skruvdragare, mattor, ommålade blocketfynd och ett färgsprakande kuddhav.

När alla grejer burits in i hemmet kan färgfesten börja. Pernilla har ingen färdig plan, hon jobbar istället enligt improvisationsmodellen som går ut på att hon slänger ut ett tyg här, ett annat där och prövar sig fram mellan stilkrockarna. Marimekkos bubbelgumsrosa ananastyg (loppisfyndat billigt-billigt. Såklart.) hängs upp på väggen och kökssoffam snabbkläs med en turkosgul textil:

– Ha! Det här passar inte alls ihop, och just därför blir det så bra!

Pernilla adderar några olikfärgade kuddar i kökssoffan och nickar belåtet.

Artikelbild

| Ljust och avskalat före förvandlingen. "Det vita avskalade stilen är lättstädad och barnvänlig", säger Helena Vikström.

Den moderna fönsterlampan byts ut mot en loppisfyndad och Pernillafixad som ställs sisa vid sida med två färgglada vattenkannor. Vita stearinljus får ge vika för flera olikfärgade och en turkos virkad duk tar plats på bordet. Pernilla säger att virkade dukar går att fynda för inga pengar alls eftersom "ingen vill ha dem". Själv älskar hon gammalt kvinnohantverk och färgar dem så de passar hennes hem. Mormorsplädarna är en annan hantverksfavorit, Pernilla har flera i sin samling, som hon förnyar vardagsrumssoffan med. Plastmattor gånger tre rullas sida vid sida fram under soffa och soffbord. Plastmattor tar även plats på köksgolvet:

–  De är billiga och praktiska i barnfamiljen, säger Pernilla, som valt sina plastmattor med omsorg. Färgomsorg.

Artikelbild

| Pernilla Andersson trollar med färg hemma hos barnfamiljen Vikström Sörqvist.

– Många tror att jag frossar i vilka färger som helst, men jag är oerhört känslig för nyanser. Färgerna är faktiskt noggrannt utvalda.

Sedan bjuder Pernilla på ett enkelt, superbilligt piff för kök med glasluckor. Med hjälp av piggt prickiga presentpapper i olika färger och några bitar tejp får köket ett helt nytt uttryck. Även tidskriftshyllan på väggen bredvid kläs in med prickarna och sen fattas bara detaljerna. Och de är inte så bara, tycker Pernilla. Det är ju detaljerna som "gör det".

Artikelbild

| Pernilla Andersson trollar med färg hemma hos barnfamiljen Vikström Sörqvist.

När Helena några timmar senare kommer hem lagom till lunch är det ett helt nytt hem som möter henne.

– Oj! vad mycket färg, det ser helt annorlunda ut!

Artikelbild

| Pernilla Andersson trollar med färg hemma hos barnfamiljen Vikström Sörqvist.

Nej, kanske skulle Helena inte välja fullt så mycket färg själv men hon inspireras av flera av Pernillas idéer.

– Att tapetsera tidskriftssamlaren var ju jättesmart. Och när jag ser hur enkelt det faktiskt är att klä om fåtöljerna blir jag sugen på att testa själv. Nu kanske jag vågra slänga in en färgglad kudde också...haha... men jag tror att jag väljer den vita avskalade stilen för att det är lättstädat och barnvänligt, funderar Helena.

Artikelbild

| Helena Vikström fick ett helt nytt hem efter Pernillas färginjektion. "Nu kanske jag vågar slänga in en färgglad kudde ?"

Det intressanta är att Pernilla väljer den färgglada stilen av precis samma anledning (nåja, inte bara):

– Jag tycker det är mycket lättare att leva med barn i färgstarka hem. Man liksom trollar bort kaoset.