Kvinna våldtogs i sömnen

En 34-årig man åtalas misstänkt för att i påskas ha våldtagit en kvinna medan hon låg och sov. Mannen förnekar brott och påstår att även han sovit under samlaget.

15 januari 2010 06:00
Det var kvinnan själv som anmälde till polisen att en misstänkt våldtäkt ska ha skett i centrala Haparanda den 10 april ifjol. Enligt åtalet har 34-årige mannen genomfört ett fullbordat samlag medan kvinnan sovit.

 

- Det handlar om en så kallad vanmaktsvåldtäkt, eftersom inga hotelser eller våld förekommit. Men då kvinnan har sovit har hon varit i ett hjälplöst tillstånd, säger Peter Jonsson, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Umeå.

 

Den åtalade 34-åringen är inte hemmahörande i Haparanda.

 

Det finns DNA-bevis för att ett samlag har ägt rum men 34-åringen förnekar ändå brott.

 

Åklagaren Peter jonsson vill av sekretesskäl inte berätta vad den åtalade 34-åringen anfört för orsaker men uppgifter i åtalet pekar på att han uppgett att även han har sovit under samlaget.

 

En psykiatrisk chefsöverläkare har hörts angående sannolikheten att 34-åringen begått gärningen i sömnen. Dessutom har ett sakkunnigt vittne hörts angående alkoholpåverkan hos de båda inblandade vid tidpunkten för gärningen.

 

Åtalet har dröjt länge av olika orsaker, enligt Peter Jonsson.

 

- Den misstänkte har inte varit frihetsberövad under tiden och dessutom har försvaret har bytts ut och dessutom kommit med sena invändningar. Åtal borde väckts redan i somras, säger han.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Lahti 0922/148