Du har rötterna i Kiruna. Vad kan du berätta om ditt liv och din karriär så här långt?
– Jag har följt järnmalmens väg söderut och efter studier till civilingenjör och statsvetare vid Uppsala universitet så hamnade jag i Borlänge i Dalarna. Jag fick mitt första jobb på stålföretaget SSAB som verksamhetsutvecklare och senare blev jag både första och andra linjens chef i produktionen. Innan jag kom till Northvolt så arbetade jag under fyra år på den rostfria ståltillverkaren Outokumpu som arbetsmiljö- och miljöchef och också som stålverkschef. Jag bor idag tillsammans med min sambo och vår snart treåriga dotter i Torsång utanför Borlänge.
Villa frågor kommer du att arbeta med på Northvolt?
– Jag har den spännande rollen som ansvarig för koordineringen av arbetsmiljö-, säkerhets- och miljöfrågorna på företagsnivå. Det innebär att jag bland annat ska utveckla ledningssystemet, sätta upp gemensamma riktlinjer och målsättningar samt sprida goda exempel mellan de olika verksamheterna inom Northvolt. Jag kommer också att i frågor rörande arbetsmiljö, säkerhet och miljö stötta teamen i bland annat Skellefteå, Västerås och Borlänge.
Varför var det här jobbet intressant för dig?
– Jag brinner för att alla ska komma hem igen säkert och tryggt varje dag från sin arbetsplats. Att dessutom få arbeta med just detta på ett företag som på riktigt bidrar till en mer hållbar värld är helt fantastiskt. Jag som person gillar att arbeta med förändringsledning och att utveckla ledningssystem och i detta jobb får jag också göra detta. Detta är ett drömjobb för mig.
Vilka möjligheter och utmaningar ser du med den samhällsomvandling som inletts i norra Sverige?
– Den gröna omställningen innebär en spännande utveckling av norra Sverige som skapar framtidstro, arbetstillfällen och inte minst en möjlighet för alla i regionen att bidra till en hållbar värld. Det innebär också en möjlighet att vända den historiskt negativa befolkningstrenden till en utveckling av attraktiva och hållbara städer. Samtidigt innebär omställningen utmaningar när det gäller bostadsbyggande, infrastruktur, utbildning och kompetensförsörjning och detta behöver ske snabbt för att möta den utvecklingstakt som dragit upp. Samhällsomvandlingen är en fantastisk möjlighet och utmaning på samma gång och här behöver alla intressenter samverka för att vi tillsammans ska lyckas.
Vad tycker du om att göra vid sidan av jobbet?
– Vid sidan av jobbet så spenderar jag mycket tid med min familj och jag tar också gärna en spontan kopp kaffe eller äter en god middag med vänner. Jag sitter också vid symaskinen eller stickar något till min dotter. Vintertid åker jag gärna tillsammans med min pappa för att heja på Leksands IF.