Den svenska säkerhetspolisen bedömer att risken mot Sveriges säkerhet ökat. I sin årsbok skriver Säpo att man ser hur underrättelseverksamhet och säkerhetshotande åtgärder mot Sverige ökar, bland annat risken för spionage mot militär och svenska industrier.
Karin Lutz, presstalesperson på Säpo, säger att svenska industrier kan utgöra ett mål för främmande makt.
– Omvärldsläget och kriget i Ukraina, tillsammans med sanktionerna som riktats mot Ryssland, innebär att Ryssland har fått ett ökat behov av teknikanskaffning för att upprätthålla sin militära förmåga. Vi vet att ryska underättelse- och säkerhetstjänster är intresserade av svensk teknologi och av vår industri, säger hon.
Karin Lutz pekar ut Ryssland, Kina och Iran som de tre största hoten mot svensk säkerhet och säger att alla tre redan bedriver aktiv underrättelseverksamhet i Sverige.
– Teknikanskaffning blir allt viktigare för Ryssland, men även för Kina och Iran. Alla tre bedriver teknikanskaffning och det pågår dagligen att de dolt inhämtar teknik och kunskap. Av dessa tre är Ryssland det enskilt största hotet mot svensk säkerhet, säger hon.
Säkerhetsexperten Johan Wiktorin, medgrundare till säkerhetsanalysföretaget Intil, säger att sannolikheten är stor för att de stora industribolag som satsar i norr redan är utsatta för försök till industrispionage.
Karin Lutz vill inte peka ut några särskilda bolag eller industrier som varandes mål för industrispionage, men säger att stora industrisatsningar generellt kan dra till sig uppmärksamhet från fientliga aktörer.
– När det sker stora satsningar så kan det självklart vara av intresse för främmande makt. Det är viktigt att företagen gör säkerhetsanalyser och skyddar hemligheter så att inte information som kan skada Sverige kommer i händerna på dessa.
Karin Lutz uppmanar nu företagen i norra Sverige att se över sin säkerhet och påpekar att det är ett krav enligt säkerhetsskyddslagen.
– Har man teknologi som kan skada Sverige och som kan utvecklas till militärteknologi är det viktigt att man jobbar med personalsäkerhet. Man måste se över vilka som får tillgång till informationen och om där finns sårbarheter. Det gäller för både svensk och utländsk personal. Företag och myndigheter har enligt säkerhetsskyddslagstiftningen ett ansvar att göra en säkerhetsskyddsanalys för att se om de har ett tillräckligt skydd.