– Det är ett stort intresse från olika håll i Sverige. Det ringer representanter för kommuner och säger exempelvis "Kan ni inte göra Visioner i söder?" berättar Helena Bjarnegård, riksarkitekt och ordförande i Rådet för hållbara städer.
Även utanför Sveriges gränser väcker Visioner i norr uppmärksamhet.
– EU-kommissionen är intresserad av att sprida det till andra länder. Det som händer här inspirerar många, med de utmaningar som kommunerna ställs inför.
Det var också skälet till att Rådet för hållbara städer tog initiativ till projektet.
– Vi finns till för att göra främjande insatser för att kommunerna ska kunna göra ett bra jobb. Här såg vi att det fanns ett behov. Viktigt att arbetet grundar sig i specifika platser så det blir ett konkret inspel.
Så här säger Helena Bjarnegård om de olika uppdragen:
Kiruna: Hur blir det nedlagda gruvområdet Tuolluvaara tillgängligt och ett naturligt tillägg till den nya stadskärnan?
– Det handlar om praktiska frågor men även om att fånga platsens själ. Här har man fokuserat på ett spännande område där teamet har chansen att gå ner och lära känna människorna och platsen, och därefter skissa på lösningar.
Gällivare: Dundret, naturen eller stadskärnan? Hur skapas en attraktiv, sammanhållen stad som lockar människor att komma hit och stanna?
– Anläggningen Dundret har en stark dragningskraft och intresset för friluftsliv är stort. Hur närheten till Dundret ska utnyttjas ger många frågeställningar och många möjligheter.
Luleå/Boden: Tvillingar i norr. Hur kan vi överbrygga det upplevda avståndet mellan Boden och Luleå?
– Att minska det mentala avståndet mellan två städer som ligger nära varandra geografiskt, samtidigt som man behåller särarten. Här gäller det för teamen att just fånga det unika och att bygga vidare på det.
Skellefteå: Från stagnerande till Klondyke och vadå? Vad ska Skellefteå bli för att vara en hållbar plats för en bättre vardag?
– Staden är i full gång med planarbete för många bostäder och har nyligen byggt sitt kulturhus. Boendefrågan är central i utvecklingen, allt måste gå snabbt samtidigt som deras vision om ett hållbart samhälle med en bättre vardag ska ges form.
Umeå: Hur kan vi ge Umeåbornas drömmar om sin stadsdel ett fysiskt avtryck?
– Umeå har jobbat med medborgardialoger. Hur ska Umeåbornas drömmar översättas till fysisk form? Det handlar mycket om stadsrum, alltså torg, parker.