Gällivares unga familjer om de viktiga framtidsfrågorna

De är inflyttare, hemvändare eller har valt att stanna på grund av naturen och närheten. Gällivares unga familjer gillar sin stad – men lyfter också viktiga framtidsfrågor, som bygget av fler bostäder, att skapa trivsamma miljöer ur barnens perspektiv och ett finare och mer levande centrum.

Fler hållbara vistelsemiljöer ur barnens perspektiv. Det vill gärna Gällivarefamiljen se i framtiden. Jonas Turdell Poovi, Ebbe Turdell Poovi, AnnaTurdell och Meja Turdell Poovi ska bygga sitt hus på Repisvaara, mitt emot Dundret.

Fler hållbara vistelsemiljöer ur barnens perspektiv. Det vill gärna Gällivarefamiljen se i framtiden. Jonas Turdell Poovi, Ebbe Turdell Poovi, AnnaTurdell och Meja Turdell Poovi ska bygga sitt hus på Repisvaara, mitt emot Dundret.

Foto: Magnus Emlén/Dundret

Norra Sverige2023-03-14 18:00

– Titta, där ser man ju vår tomt!

Minus 13, med eftermiddagssol, och kallsnö i träden. Vi kollar in utsikten mot samhället från Björnfällan, halvvägs upp på Dundret, när Jonas Turdell Poovi pekar och visar barnen Meja och Ebbe en öppen yta på området Repisvaara.

undefined
Utsikt från Dundret en vacker vinterdag i februari. Jonas Poovi Turdell med barnen Ebbe Poovi Turdell och Meja Poovi Turdell.

Fem minuter senare har vi tagit oss ner från berget, svängt in på Rimfrostgatan, kört upp på höjden och parkerat vid en tomt med söderläge, fjällutsikt och en översnöad brädhög.

– Det är vårt hus som ligger under snön, säger Jonas, som är utbildad timmerman och egenföretagare.

Familjen, som även består av Anna Turdell, varumärkesdesigner, flyttade i somras hem till Gällivare efter tio år i Stockholm.

– Ett beslut som vi tog delvis grundat på att barnen kan få en lite friare uppväxtmiljö än i en storstad. Vi har också våra föräldrar här, med allt vad det innebär för att få ihop vardagen. Och så trivs vi väldigt bra med naturen och livet i Gällivare, säger Anna Turdell.

Timmerhuset har anor från 1880-talet. Det stod på Andra sidan och skulle rivas när det på grund av samhällsomvandlingen skulle byggas ersättningsbostäder.

– Alla andra hade dömt ut huset men jag tyckte det var i fint skick, så jag tog på mig rivningsuppdraget. Vi har behållit timmerstommen och all inredning som fanns kvar. Vi tänker bygga huset själv på ett hållbart sätt, säger Jonas Turdell Poovi.

undefined
Här ska deras hus byggas upp. Under snöhögen vid den gula byggnaden ligger timringen. Familjen består av Jonas Turdell Poovi, Anna Turdell och barnen Meja och Ebbe.

– Egentligen letade vi efter en gård lite utanför staden. Men när vi fick den här tomten, med närhet till Dundret och centrum, kändes det som en bra kompromiss, säger Anna.

Timmerstommen är 80 kvadratmeter, och ska förlängas med fem meter nytimring. Sedan tillkommer ett fristående garage med verkstad. Klart för inflyttning senast 2026, enligt planen.

– Vi får se. Hellre ordentligt än fort. Till sommaren vill vi vara igång i alla fall, säger Jonas.

undefined
Fler hållbara vistelsemiljöer ur barnens perspektiv. Det vill gärna Gällivarefamiljen se i framtiden. Jonas Turdell Poovi, Ebbe Turdell Poovi, AnnaTurdell och Meja Turdell Poovi ska bygga sitt hus på Repisvaara, mitt emot Dundret.

När det gäller Gällivares utveckling vill familjen lyfta två saker:

Satsa på Gällivare sommartid.

– Det finns stor utvecklingspotential för sommarhalvåret i Gällivare, både ur turistiskt och medborgarperspektiv. Gällivare kan bli en attraktiv plats även sommartid och inte bara en genomfartsort, säger Anna.

Fler vistelsemiljöer ur barnens perspektiv och med hållbart fokus.

– Det känns positivt att kommunen idag arbetar för vackra och trivsamma områden för att man ska vilja uppleva själva platsen. Gällivareborna är bilburna av tradition. Men här behövs fler trygga och trivsamma vistelsemiljöer och stråk för cykel, promenad och rörelse för barn mellan olika områden, säger Anna.

* * *

undefined
"Det här livet passar inte alla, men det är mitt drömliv och vintern är den största anledningen", säger Wesley Overklift.

Först förälskade han sig i platsen, sedan träffade han sin kärlek. Nu kallar holländaren Wesley Overklift Gällivare för "hemma" och har blivit en ambassadör för livet i staden, med över 8600 följare på Instagram och ett jobb på LKAB som marknadsförings- och kommunikationsstrateg för samhällsomvandlingen.

Med bilder och filmklipp om upplevelser, historier eller platser skildrar han sitt liv norr om Polcirkeln.

– Många undrar varför jag gör det. Dels är det en del av mitt jobb, och dels gör jag det av privata skäl, för släkt och vänner. Jag vill också bidra till att folk flyttar hit. Men det är viktigt att alla förstår att det här är min upplevelse och att man tänker efter själv. 

– Det kan vara svårt med en så stor förändring i det sociala mönstret, om man är van stadsliv och liv och rörelse runt omkring sig. Man tappar också den del av kontakten med familj och vänner. Det här livet passar inte alla, men det är mitt drömliv och vintern är den största anledningen, vilket låter konstigt för många. Kan jag inspirera någon är det bra. Om inte så är det okej ändå, säger han.

undefined
Holländaren Wesley Overklift hade inga problem att komma in i samhället när han flyttade till Gällivare. "Folk är sociala och trevliga", säger han på perfekt svenska.

Wesley är uppvuxen nära storstaden Eindhoven. Han kom till Sverige första gången 2012, som utbytesstudent i Borås. 2014 kom han tillbaka för att läsa sin master vid Göteborgs universitet, och bosatte sig där. Hösten 2019 gick flyttlasset från Göteborg till Gällivare.

– Jag kommer från ett oerhört tätbefolkat land och har vuxit upp med liv och rörelse, men hela tiden dragits till mindre platser och en annan livsstil. Jag har alltid varit intresserad av norra Sverige. 

Första jobbet i Gällivare var på Dundret. Han beskriver hur han omgående hittade sin plats i samhället på ett sätt som han aldrig skulle gjort i Göteborg.

– Folk är sociala och trevliga. Det var så lätt att komma in i rätt krets av människor. Jag tycker om att fotografera och jag och min sambo är mycket ute i naturen med våra två hundar. Det blir också skoter och skidåkning. Sedan älskar jag att jag kan promenera till jobbet och att det bara är fem minuter till allting.

undefined
Med sina bilder och filmer på Instagram berättar Wesley Overklift om livet norr om Polcirkeln.

Sommaren 2021 gjorde han ändå ett test.

– Jag tog bilen med ett taktält och körde söderut. Vid varje ställe jag stannade på kände jag efter. "Skulle jag kunna bo här". Hela vägen till Göteborg. Men det var som ett gummiband. Ju längre jag körde, desto hårdare drog det i mig att vända tillbaka.

En del av den gröna omställningen innebär att Gällivares befolkning behöver växa med flera tusen personer de närmaste åren. Wesley Overklift lyfter stadsutvecklingen som en framgångsfaktor.

Ett fint och levande centrum.

– Det är viktigt eftersom många uppskattar stadslivet. Jag skulle gärna se fler grönområden. Fler träd i centrum. Finare gator. Den visuella upplevelsen är viktig för folk som kommer till en plats första gången.

Starkare anknytning till det arktiska.

– Det ska märkas och kännas att man är ovanför Polcirkeln. Man kunde tänka sig turer med hundslädar som startar i centrum, eller andra vinteraktiviteter kopplade till den samiska kulturen.

Gällivares utbud av föreningar, verksamheter och kultur för i dag en relativt anonym tillvaro i centrum. Något som kommer att förändras när bygget av Multiaktivitetshuset är klart, tror Wesley Overklift.

– Även om bygget försenats är allt på väg åt rätt håll. Det byggs, och det kommer bli bra.

* * *

Andra anläggningar som byggts i spåren av samhällsomvandlingen är på plats:

  • Kunskapshuset, där Gällivares gymnasieelever har sina lokaler.
  • Is- och evenemangsarenan Isborgen, som bland annat har en bar och restaurang.
  • Friidrotts- och gymnastikhallen, som i brist på annat fungerar som lite av ett lekland där barnfamiljer kan arrangera kalas.
undefined
Kunskapshuset i centrala Gällivare.

De nya anläggningarna skapar en stolthet och höjer livskvalitén, anser företagarna Mia Edin och Markus Lemke.

– Hallarna är moderna och fräscha. Och Gällivare har ett enormt rikt föreningsliv. Om någonting inte finns är det alltid någon driftig person som drar igång det. I vår familj är det hockey, fotboll, friidrott, ridning, badminton och karate som gäller. Det finns skatepark och utegym och massor av lekplatser. Man behöver inte sakna någonting, säger Mia, som är Gällivarebo från födsel och bor med sambo och barn i ett hus vid Vassara träsk.

undefined
Bostadsbristen är en av Gällivares viktigaste framtidsfrågor, anser Markus Lemke och Mia Edin.

– Det är som att bo mitt i naturen. Jag kan bara ta skidorna och åka rakt ut från huset. Skoterleden går en bit bort, efter älven. Det enkla, nära livet är ju det man uppskattar mest med Gällivare. Det skapar extra tid till att leva. Vårt dygn har 26 timmar. Vill man ha något extra kan man alltid planera en resa, säger hon.

Mia Edin driver en veterinärklinik som har en rehabavdelning på Stallarvägen, någon kilometer från hemmet. I samma hus har Markus Lemke ett företag som gör kaffe. Han är inflyttad från Östersund och bor med familjen på Andra sidan, inte långt från Vassara älv.

undefined
Från Östersund till Gällivare. Markus Lemke uppskattar det staden har att erbjuda.

– Jag levde ett liv som kretsade mycket kring snowboard i Alperna. Sedan flyttade min mor hit, och jag åkte och hälsade på. Jag träffade en massa sköna människor som åkte snowboard och jag mötte min kärlek. På den vägen är det. Jag gillar vinter. Jag gillar fiske. Jag har en umgängeskrets med fantastiska vänner. Mina barn spelar fotboll, de brottas och åker snowboard. Jag tänker att det är få förunnat att hitta en plats som man trivs så bra på som jag. Nackdelen är väl att kulturutbudet är något begränsat, men det går också att styra upp själv, säger Markus Lemke.

Precis som Wesley Overklift tror de att centrum lever upp när Multiaktivitetshuset står klart.

– Gällivareborna är ganska dåliga på att strosa i stan. Man är någon annanstans på helger och kvällar. När kulturen och ideella föreningar får plats i stan kommer det naturligt bli mer liv och rörelse, säger Markus Lemke.

undefined
"Vårt dygn har 26 timmar", säger Mia Edin om livet i Gällivare.

Både Mia och Markus har barn i skolålder. Men krisen i skolan, med bristen på behöriga lärare, vill de inte lasta kommunen för.

– Det är ju till stora delar ett nationellt problem, säger Mia.

– Svårt att komma med lösningar. Vår familj har haft tur. Det fungerar bra, säger Markus.

Den största utmaningen för Gällivare i dag är i stället något annat, anser de:

undefined
Markus Lemke och Mia Edin har båda verksamhet i en fastighet på Stallarvägen.

Bristen på verksamhetslokaler och framför allt bostäder.

– Att jag som företagare också tvingas bli fastighetsägare för att kunna rekrytera en veterinär är ett stort problem. Det är inte heller en bra utveckling för Gällivare, att företag köper upp villor och konkurrerar ut barnfamiljer. Bostadsbyggandet måste få fart väldigt snart, säger Mia Edin.

Bristen på lägenheter innebär också att äldre bor kvar längre i sina villor, vilket innebär att dessa blir låsta för barnfamiljer.

Samtidigt har Gällivare detaljplaner på ingång på flera olika fronter. Bland annat vid Dundret, Vassara älv och Nuolajärvi, öster om staden.

– Helt rätt tänkt. Det är så folk vill bo här, nära naturen, säger Mia Edin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!