De finns där, projekten som gränsar till fantasi eller rent av en släng av galenskap, men som samtidigt är kittlande och definitivt skulle få folk att höja på ögonbrynen.
Vem minns inte Stoorn, jätteälgen som planerades på berget Vithatten, på gränsen mellan Skellefteå och Arvidsjaur? Restaurang och konferens i en jätteälg av trä. Projektet är på sparlåga för tillfället.
Vi har listat fem andra, heta visionsprojekt som kan göra din stad attraktiv i samhällsomvandlingen.
Drönartaxi och flygande elbilar.
Science fiction? Glöm det, projektet heter Elis (Elektrifierad luftfart i Skellefteå) och siktar på att göra Skellefteå airport till en hub för flygande elfarkoster och luftpendling, så kallad evtol (elektrisk vertikal start och landning). Drönartaxi mellan flygplatsen och Northvolts fabrik är ett scenario. Här ingår även det kinesiska företaget Xpengs planer på en testverksamhet för flygande elbilar.
Upphöjd järnväg knyter samman städerna.
En tågbro som binder ihop Boden och Luleå, och samtidigt bidrar till transport av spillvärme och att hållbara stationssamhällen växer upp efter sträckan. Den spektakulära visionen presenterades i våras av Sweco. Under rälsen drar man ledningar för fjärrvärme, el och vatten. Kanske även den vätgaspipeline som planeras?
Skidtunnel och året runt-anläggning.
Visionen för Piteås skidanläggning Lindbäcksstadion är att bli en året runt-anläggning för idrott och rekreation. Vissa bitar finns på plats, exempelvis tunneln för biltestverksamhet och camping. Men tunneln för skidåkning som planerades lyser ännu med sin frånvaro. Den kunde göra Lindbäcksstadion till en arena av högsta nationella klass.
Sveriges längsta zipline från bergets topp.
En vajer från den centralt belägna skidanläggningen och utsiktspunkten Luossabackens topp till marken. Det är planerna som kan ge Kiruna Sveriges längsta zipline, en linbana som man åker i fastspänd i en sele. Längden beräknas bli nästan en kilometer. Landningen sker i ett speciellt landningstorn.
Tropisk ö och äventyrsbad.
Gällivare, en del av tropikerna? Jodå. Låt spillvärmen från Hybrits framtida anläggning värma upp ett äventyrsbad med medelhavsklimat i form av en tropisk ö med sandstränder och växtlighet likt Amazonas. Förslaget kommer från Skjalg Wiik, energiingenjör vid LKAB. Förebilden finns bland annat i form av en tropisk ö i Berlin.