– Det är en stor förändring för oss, med nytt land, nytt klimat och en helt annan kultur. Men hittills formligen stortrivs vi, säger Eddie Young.
Han är anställd som säkerhetschef vid H2 Green Steels stålverksbygge i Norra Svartbyn, där det markförberedande arbetet pågår sedan ett halvår tillbaka. Den 28 november anlände han till Boden. Resten av familjen, hustrun Claire Young och sönerna Sean Young, 19, och Dean Young, 14, kom en månad senare.
– Aldrig trodde jag att skulle bo så här långt norrut. Men förutom att jag kämpar för att förstå hur landskapet ser ut när allting är vitt, så har det inte varit någon stor sak. Det går att använda mörkret till att göra det mysigt, säger Claire Young.
Även grabbarna uppskattar sin nya miljö.
– Jag gillar allt med vintern! säger Dean.
– Jag är överraskad över hur enkelt det varit att anpassa sig. Faktiskt föredrar jag kallare väder nu. Hemma i Port Elizabeth kan vi ha temperaturer på 35-40 grader och under sommaren i Dubai var det uppemot 45-55 grader, säger Sean.
Arbetskollegor och goda grannar har hjälpt familjen med vardagen. Bland de första investeringarna som gjordes var en snöslunga.
– Vi får många användbara råd. Det är tacksamt och har betytt mycket, säger Eddie.
Men visst kör det ihop sig ibland.
– Att handla kan ta hur lång tid som helst. Vi använder mobilen till översättning av varornas namn och ser nog ut som turister hela högen, säger Eddie och skrattar.
Inte minst köttförpackningarna orsakar bryderier.
– När vi skulle köpa kött i Sydafrika så gick vi bara till närmaste slakteri, säger Claire.
Eddie Young har tidigare arbetat på stora industriprojekt, bland annat i Mellanöstern, och tillhör de experter inom exempelvis konstruktion, teknik och digitalisering som H2 Green Steel rekryterat från världens alla hörn.
– Vi har just nu 20 olika nationaliteter i företaget, säger presschefen Karin Hallstan, som är med när vi träffar familjen i den tvåplansvilla som man hyr i Heden.
– Boendet hade den firma som ansvarade för rekryteringen löst. Det är ett fint hus och vi trivs. Men vi planerar att köpa eller bygga oss ett eget hus. Vi tittar runt i omgivningarna, säger Eddie.
– Vi vill gärna bo utanför staden en bit och ha lite egen mark runt huset, säger Claire.
Eftersom Eddie är resande i industriprojekt har familjen flyttat runt en del. Bland annat har man bott i Dubai en tid, men basen har varit i trakten av Port Elisabeth, beläget vid sydkusten i Sydafrika.
– Att byta miljö är ingenting som vi har något problem med. Även mina föräldrar flyttade runt när jag var mindre. Jag är van att vara 2-3 år på samma ställe, säger Claire.
Familjen utesluter inte att man blir kvar längre än så i Boden.
– Så här långt älskar vi det. Tystnaden är en sådan enorm kontrast till Sydafrika. Det nya livet är mer avslappnat och vi kan njuta av det, säger Eddie.
– Mitt sätt att utforska en ny plats är att åka runt med bil. Det tänker jag göra. Vi ser också fram emot att besöka Jokkmokks marknad, som vi hört mycket om, säger Claire.
Men visst finns det saker man saknar.
– Släkt och vänner mest, säger Sean.
Dean har börjat i Stureskolan i den internationella klass där undervisningen bedrivs till hälften på engelska.
– Det går bra. Jag ser fram emot att lära mig svenska också, säger han.
Sean pluggar på universitet med distansstudier.
– Jag räknar med att ta examen senare i år i Sydafrika. Sedan vill jag gärna komma tillbaka hit. Kanske jobba som mekaniker, säger han.
Studier på distans är något som de är van vid, även från Sydafrika.
– Det har varit en stor del av deras skolgång eftersom det varit oroligheter. Då har vi använt oss av den möjligheten. I Port Elisabeth har det exempelvis varit återkommande protester och upplopp. Det finns problem i samhället. Bland annat med vattentillförsel och elavbrott och det kan snabbt uppstå situationer. Livet här är tryggare och miljön är fantastisk, säger Claire.
Familjen uppskattar bland annat att Sverige har ett utvecklat system för sopsortering och återvinning. Miljötänket är också något som påverkade Eddie Young att ta sitt nya jobb.
– Det var ett lätt val att tacka ja. Att få vara en del av ett lag som är pionjärer och förändrar en industri med ny teknik är inspirerande. Företaget har mycket att leva upp till och vi tar utmaningen till 110 procent, säger han.