Det nya livetBoden

Affärsidén: Vässa företagen på viktiga området

Attraktiva arbetsgivare pekas ut som en nyckelfråga om norra Sverige ska locka till inflyttning och klara företagens kompetensförsörjning. Företaget Byhart växer och noterar att intresset kring HR och tillväxt ökar.

Lovisa Rosén är delägare i Byhart, ett av flera småföretag som dras med i konjunkturuppgången och den gröna utvecklingen.

Lovisa Rosén är delägare i Byhart, ett av flera småföretag som dras med i konjunkturuppgången och den gröna utvecklingen.

Foto: Jonny Vikström

Boden2022-03-22 18:00

– Det är helt rätt i tiden att tänka på hur du uppfattas som arbetsgivare och hur du jobbar med personalen. Allt fler företag förstår vikten av ett aktivt och medvetet arbete, säger Lovisa Rosén.

Tillsammans med John Mannberg grundade hon företaget för två år sedan. Sätet är i Boden, men i februari expanderade företaget till Luleå. Omsättningen har gått stadigt uppåt.

– Från början var vi bara två, men ungefär efter ett halvår anställde vi vår första medarbetare. Nu är vi sju anställda. Vi tittar även på att etablera oss i Sundsvall. Det är en region som är på gång, säger Lovisa Rosén.

undefined
Byharts affärsidé är att hjälpa företag att bli attraktivare arbetsgivare.

Byhart arbetar med organisationsutveckling och erbjuder huvudsakligen företag stöd inom HR, kommunikation och kompetensförsörjning.

– Vi skiljer oss från rekryteringsbolag på det sättet att vi jobbar mer på djupet. Oavsett om det är en isolerad tjänst, en utbildning eller ett längre samarbete lär vi känna kunden och fungerar som en extern HR-avdelning.

Kunderna finns i hela Norrbotten och Västerbotten. Flertalet företag är kopplade till den gröna industrialisering som tar fart i norra Sverige, vilket drar med Byhart i konjunkturuppgången.

undefined
Från början var de två, men nu har Byhart, där Lovisa Rosén är delägare, vuxit till sju anställda.

– När de etablerade företagen växer ökar också behoven och kraven på HR-området. Det handlar om att vara attraktiv för att locka till sig nya medarbetare, men också om att få de som jobbar att trivas och stanna kvar.

Lovisa Rosén fortsätter:

– I slutändan handlar det om pengar. Det är dyrt att anställa och utveckla personal om man sedan strax mister dem till en konkurrent. Det är arbetstagarens marknad. Då är attraktiva arbetsplatser A och O.

undefined
Byhart har kontorslokaler i Bodens Business Park.

Lovisa Rosén gillar Bodens företagarklimat och den kreativa mixen i Bodens Business Park.

– Kombinationen av studenter, stora företag, små företag och konferenser gör det till en fantastisk miljö.

Vad tror du om norra Sveriges möjligheter att lyckas med inflyttning och rekrytering till de stora projekten?

– Jag tror att vi har många år av fortsatta utmaningar framför oss. Jag ser också att det finns många olika perspektiv av frågan. På ett sätt skulle man vilja samordna krafterna men samtidigt tror jag att det i slutändan är bra att vi drar åt olika håll samtidigt. Många olika initiativ som gör det de är bäst på. Det är då ett plus ett blir tre.