Tre decennier av samlad politisk erfarenhet har talat

Det är intressant att höra hur samstämmig trion är i sina bedömningar av läget.

NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson har lyssnat och tagit del av 30 år av samlade politiska erfarenheter.

NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson har lyssnat och tagit del av 30 år av samlade politiska erfarenheter.

Foto: TT/NSD:s bildarkiv

Krönika2023-05-15 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden har jag haft möjlighet att lyssna på några av de senaste decenniernas verkliga politiska tungviktare och fått ta del av 30 år av samlad erfarenhet av regeringsarbete.

  • Det började med Järnvägsforum i Luleå 30 mars där socialdemokraten Stefan Löfven (statsminister 2014-2021) gav sin syn på saker och ting. 
  • 16 april talade moderaten Anders Borg (finansminister 2006-2014) på ett webbsänt seminarium som arrangerades av PR-byrån Rud Pedersen. 
  • 27 april tog Göran Persson (socialdemokratisk finansminister 1994-1996 samt statsminister 1996-2006) till orda på gruvjätten LKAB:s bolagsstämma.

Det var intressant att höra hur samstämmig denna trio är, trots olika ideologiska utgångspunkter.

Anders Borgs anförande var fjärran från högerpartiernas eländesbeskrivningar under valrörelsen 2022. Han tecknade istället en ljus bild av läget i landet och slog fast att Sverige och svensk industri kommer ha en global ledarroll.

"Ekonomin i Sverige bromsar rejält nu. Men om man tittar fem-tio år framåt står Sverige, och i synnerhet norra Sverige, otroligt starkt", sa Borg.

Bland annat konstaterade Borg att "svensk industri har god konkurrenskraft". Att landet har "bra företagsklimat, ett stabilt finansväsende och en låg statsskuld". Att arbetsmarknadens parter har tecknat löneavtal som "ger lägre kostnadsökningar än konkurrentländerna".

Vidare tryckte han på att Sverige och övriga nordiska länder har en stark konkurrensfördel i klimatomställningen.

"Vi har redan fossilfri energi till låg kostnad. Det ger oss en fördel mot Tyskland, Polen, Beneluxländerna och andra som behöver lägga om sin energipolitik", sa Borg.

Stefan Löfven hade en lika optimistisk framtidsbild. Men han betonade att det också gäller för regering och riksdag att använda de starka offentliga finanserna på rätt sätt i det här läget.

"Vi kan inte lämna kommunerna i sticket. Vi behöver upp växla investeringarna i infrastruktur, utbildning och bostäder", sa Löfven som var kritisk till att högerpartierna skrotat det statliga investeringsstödet för byggandet av hyreslägenheter.

Göran Persson var inne på ett liknande spår i sitt stämmotal hos LKAB.

"Vi ser en oerhört kraftfull utveckling i norra Sverige just nu. Vi är stolta över det som sker i LKAB och SSAB har en presenterat en stark delårsrapport. Det gröna stålet står på dagordningen. Men det finns också utmaningar och nu gäller det att även andra gör sitt", underströk Persson.

Ett exempel är behovet av investeringar i vindkraft för att klara energiförsörjningen för den tunga industrin i norr. Ett annat är Malmbanan mellan Luleå och Narvik som behöver rustas för de snabbt och kraftigt växande transportbehoven.

Annorlunda uttryckt: Det räcker inte att statsråden bjuder in EU-kommissionen för att visa upp industriprojekten i norra Sverige. Om den gröna nyindustrialiseringen ska lyckas så krävs även att politiken är med på noterna och agerar.

"Andra behöver också göra sitt", som Persson sa.

Det är en tydlig fingervisning till bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlsson, näringsminister Ebba Busch, finansminister Elisabeth Svantesson och andra som ingår i dagens regering.

Som många framhöll under Järnvägsforum i Luleå är det dessutom "a sense of urgency" – helt enkelt väldigt bråttom för att allt ska lyckas. Utan utbyggnad av järnvägen, elproduktionen och fler bostäder så bromsas utvecklingen i norra Sverige. 

Således: Det behövs ett antal strategiska politiska beslut och framtidsinvesteringar för att tillväxtmotorn i norr inte ska börja hacka – och det behöver gå fort. Bolagen fixar inte allting på egen hand.

Olov Abrahamsson är politisk chefredaktör vid Norrländska Socialdemokraten.