Fler perspektivKrönika

Hur bygger vi städer som uppmuntrar medskapande?

Vi har en fyraåring hemma. Under en period var hennes förstaspråk engelska. Hon hade lärt sig det själv via sin Ipad, genom att titta på Youtubefilmer som räknar upp färger, siffror och lekfulla ord.

Krönika 4 mars 2022 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I min roll som campusstrateg tittar jag mycket på det livslånga lärandet och hur vi kan bygga upp ett lärcenter som möter människors behov av lärande i livets olika faser. En miljö som ska finnas till både för den som ska utbilda sig till sitt drömyrke, vidareutbilda sig, byta karriär och för den som vill lära sig nya saker för att det är givande och roligt. 

Behöver jag säga att det är ett spännande arbete? Speciellt nu när ett nytt Norrland växer fram. I arbetet med att ta fram strategin för att skapa denna lärmiljö är det viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv och då är det bra att inspireras av hur en fyraåring entusiastiskt lär sig nya saker. 

En annan sak jag bär med mig från min tid på inkubatorn Go Business, som jag fick chansen att driva upp, är vilka fantastiska saker som händer när vi har ett dynamiskt mindset. Go Business hjälper kreatörer att kunna leva på sina idéer. En verksamhet som startade 2008 med målet att få en bredare mångfald av människor som driver företag i norra Sverige. Vilket i sin tur bidrar till attraktivare platser med mysiga caféer, yogastudios, ett rikt kulturliv och så vidare. 

På Go Business lär vi ut ett dynamiskt mindset inspirerat av den amerikanska psykologen Carol Dweck (helt klart värt en googling). Det handlar om att låta vår uppfattning om vad vi kan göra bana vägen framåt för oss i stället för att bli en bromskloss. 

På Go Business finns en regel att om någon säger: ”Det där är jag inte så bra på” ska personen alltid avsluta meningen med ”än”. Det har varit en fantastisk resa att få se människors utveckling när de vågar satsa på sina idéer och får se att det faktiskt går. Och hur det skapar ringar på vattnet och föder nya entreprenörer och idéer. 

För mig är en attraktiv region en sådan som låter människor vara med och fylla platserna med innehåll. Nu när vi ska forma framtidens campusmiljö i Piteå och det nya Norrland är det kanske det allra viktigaste – att vi skapar platser där människor kan förverkliga sig själva. 

Miljöer som uppmuntrar till nyfikenhet, lust att lära nya saker och som fångar upp människors skaparglöd. Det kräver att vi är öppna för nya och fler perspektiv och att vi har ett dynamiskt mindset. 

Tur att vi norrlänningar är fenomenala på det. 

Greta Wimander är campusstrateg vid Piteå Science Park


 
 
 
 
 
 
fler perspektiv

Ledare: Ett tips till den nya kulturministern – "mjukvaran" är också viktig

Framtidsfabriken
Ett tips till den nya kulturministern – "mjukvaran" är också viktig

Daniel Persson: Regeringen bör förlänga samordnarens uppdrag – för sin egen skull

Profilbild
Visa fler