Bojor Costica är EU-migranten som med sin saxofon dragit till sig stor uppmärksamhet den senaste tid. Butiksägarna har klagat på musiken i flera månader och Storgatans stambesökare vill få bort honom så fort som möjligt.
– Man blir så less på att höra samma låt gång på gång. Sommar som vinter sitter han här och spelar så att man blir galen. Många har pratat med kommunen, men det händer ingenting, säger luleåbon och pensionären Margaretha Berg.
Anders Wahlbeck jobbar på smyckesbutiken Fritz Olsson och hör Costicas musik för jämnan. Att vara granne till denna speleman har verkligen gått honom på nerverna.
– Jag står inte ut längre. Det vore bra om han ställde sig och spelade utanför kommunhuset så att de verkligen förstod hur jobbigt detta är. Han ska bara få spela två timmar per dag, men detta håller på för evigt. Det är dags att det händer något snart, menar Wahlbeck.
Luleå kommun har tagit till sig klagomålen och konstaterar att språkförbristningen är det stora problemet. Som svar till all frustration har man dock ett lugnande besked
– Just nu håller vi på att översätta en text med ett regelverk som vi senare ska kunna visa för gatumusikanterna. Där ska vi förklara att de måste hålla sig till att spela en timme på samma plats innan de måste förflytta sig minst 100 meter. Spelandet ska sedan bara få äga rum tre gånger i veckan och inte under helgerna. Just nu översätts texten till engelska, men målet är att den ska översättas till musikanternas eget språk. Vi väntar därför på en översättare som kommer tillbaka i augusti. Detta kommer kosta kommunen en del pengar, men det är något vi känner är ett måste, säger Göran Öman, ordförande i miljö och byggförvaltningen.
Nästa steg blir att tillsammans med polisen ställa krav på musikanterna att legitimera sig, men ett rent förbud mot Costicas spelande är enligt kommunen inget bra alternativ då det kan medföra en allt för stor problematik.
– Detta är en väldigt komplicerad fråga och skulle vi förbjuda en enskild gatumusikant så kan ett helt kollektiv försvinna. Vi är måna om att bevara kulturen och är rädda om våra kulturutövare och riktiga gatumusikanter. Dessutom går det inte att bötfälla någon som inte är med i registret och vi har inte resurserna för att följa upp ett förbud. Därför måste vi gå en mjukare väg fram, säger Öman.
Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke har tidigare hävdat att en begränsning av gatumusiken i Luleå inte varit nödvändig, men sedan boende i området hört av sig, så fördelades uppdraget om att hitta en lösning till miljö och byggförvaltningen. Efter att alla anmälningar nått kommunen så beslöt man sig även för att genomföra ett möte där boende, kommunarbetare och polis medverkade. Detta fick enligt Göran Öman ett lyckat resultat.
– Under mötet fick boende i området möjligheten att möta myndigheter och reda ut olika frågetecken. Alla kunde därför ventilera sin frustration. Det var väldigt givande. Vi har full förståelse för att många klagar och har konstaterat att ljudvolymen är något för hög i lägenheterna, men samtidigt måste man acceptera en del störande ljud i ett centralt boende, förklarar Öman.
I Piteå är ett tydligt regelverk kring gatumusik intakt sedan några månader tillbaka och kommunen beslutade då att gatumusik bara får spelas på samma plats högst en timme per dag. Dessutom får detta bara göras mellan klockan 12-19. Det är dock oklart hur begränsningen har fungerat i brist på utvärdering.