Förra gången björnstammen i Norrbotten inventerades med hjälp av dna-analyser av björnbajs var 2010. Nu är det dags igen, på söndag börjar insamlingen av spillningsprover från björn. 20 000 provtagningskit; plastpåsar innehållande provrör, märketiketter, instruktioner och svarskuvert har delats ut till jägare, samebyar, stugägare och andra som brukar vistas i skog och mark.
– Jag känner att det är ett betydligt större engagemang än 2010, säger Kenneth Karlsson, som är projektledare för björninventeringen på länsstyrelsen i Jokkmokk.
2010 samlades 1 290 prover in, som visade sig komma från 383 individer, 228 honor och 155 hanar. Björnstammen beräknades då bestå av cirka 730-1 100 individer, det stora spannet beror på att antalet insända prover inte var tillräckligt stort för att man skulle kunna göra en säker bedömning. Det behövs tre gånger så många bajsprover som det finns björnar.
Björnstammens storlek i Norrbotten är omdebatterad och bedömningarna går vida isär, konstaterar landshövding Sven-Erik Österberg.
– En del menar att det finns väldigt gott om björn. Björnobservationerna pekar på att det gått ned, säger han.
Insamlingen pågår till och med den 31 oktober i höst. Proverna registreras allteftersom de kommer in till Viltskadecenter och efter en vecka kan man se var proverna har tagits på sajten rovbase.se.
Under våren 2017 ska forskarna jobba med att dna-analysera proverna. Länsstyrelsen önskar att forskarna presenterar sitt resultat redan i maj nästa år.
– Vi vill gärna ha provresultatet som grund när vi bestämmer avskjutningen, säger landshövding Sven-Erik Österberg.