Med gott om plats i föreläsningssalen i Umeå Folkets hus och bordsservering vid lunchen kände vi oss alla trygga. Flera yrkeskategorier nappade på vår inbjudan. Fotterapeuter, fysioterapeuter, ortopedingenjörer och ett flertal elever från Fotterapeut YH- utbildningen i Örnsköldsvik deltog.
Dr Lisbeth Brax Olofsson inledde dagen med att ge oss en repetition om foten och fotledens anatomi, biomekanik och status. Sedan fortsatte dagen med beskrivning av de vanligaste problemen vi råkar ut för med våra fötter. Allt från problem med hälsenor, stukningar, olika benutskott som kan orsaka svåra besvär och instabilitet i fotleden. En åkomma som beskrevs redan under mitten av 1800-talet bland värnpliktiga är ”stressfraktur” Det kan uppkomma i alla ben i foten, även stortån men de övriga tårna är undantagna. Felställningar i foten, benlängdsskillnad, felaktiga skor/material, hög träningsbelastning är några av de orsaker som kan ge oss stressfrakturer. Många känner nog igen sig i detta. Vi fick även hör mer om de lite ovanligare åkommorna i fötterna. Många kan vara medfödda eller förvärvas av andra sjukdomar i kroppen. Lisbets kollegor på Umeå Universitetssjukhus, David Hellsten, Anna Blind, Annika Björnström avlöste varandra inom de olika områdena.
Efter varje beskriven skada/sjukdomstillstånd får vi veta hur de diagnostiseras, behandlas eller opereras, hur man sen ska träna upp fötterna för att var igång aktivt igen. I den delen av skadorna har fysioterapeuterna en otroligt stor uppgift. Vi får av fysioterapeuterna Anna-Karin Österlund och Gunilla Stenmark se både redskap och praktiska exempel på hur träningsmoment ska gå till. Man börjar i liten skala och ökar på allt eftersom fötterna orkar med. Träningen är ofta smärtsam, men nödvändig.
Man kan säga att efter en vecka i gips krävs en månad för att vara ordentligt igång igen (med träning så klart) Ofta är man gipsad fyra till åtta veckor för problem i fötterna så det tar verkligen tid att bli bra igen. Alla som varit gipsade vet hur otroligt svag man kan känna sig i benet när gipset är borta.
Vi är så tacksamma och glada att denna kursdag blev av. En ynnest att få höra så bra föreläsare och att åter få träffa kollegor fastän pandemin inte är över. Allt sköttes på exemplariskt vis så vi kunde känna oss trygga.
Stort tack till alla som kom.