Från blomma till blomma i jakten på nektar

Våra humlor och vildbin flyger från blomma till blomma i jakt på nektar och pollen. De är de mest effektiva pollinerarna i naturen. Och det är tack vare dem vi får frukt, bär och grönsaker. Men på senare år har antalet humlor och bin blivit färre.

hungriga. När vildbina kryper fram ur sina puppor tidigt på våren är de hungriga. Då är det tur att krokusen redan blommar.Foto: Håkan Sandbring

hungriga. När vildbina kryper fram ur sina puppor tidigt på våren är de hungriga. Då är det tur att krokusen redan blommar.Foto: Håkan Sandbring

Foto: HÂkan Sandbring

Stockholm2011-07-11 06:00

I odlingslandskapet finns det inte plats för lika många vilda blommor som förr. Och i takt med att blommorna minskar i både fält, ängar och vägkanter får humlor och bin svårare att hitta mat. Populära växter är blommande sälg, lungört, blåklocka, cikoria, lupiner, vallört och rödplister. Det krävs en rik flora för att få starka stammar av pollinerande insekter.

Det finns 40 arter av humlor och 255 arter vildbin i Sverige. Av nektar får de kolhydrater som ger energi och pollen ger dem protein som de behöver för tillväxten.

Humlor lever i samhällen
Humlorna lever i stora samhällen med drottningar, arbetare (honor) och hanar. Det är bara drottningen som övervintrar. På våren lägger hon ägg nere i jorden och föder upp första kullen själv. Sedan får hon hjälp av de andra honorna att samla nektar, mata larverna och försvara boet. När det finns tillräckligt många arbetare lägger hon ägg som ska utvecklas till hanar och till nya drottningar. När de nya drottningarna har parat sig lämnar de samhället och hittar en övervintringsplats. Alla andra humlor dör.

Vildbin lever ensamma
Vildbina kallas solitärbin eftersom de inte bildar samhällen. Det finns inga drottningar och arbetare, bara honor och hanar. Man kan få se ett helt gäng med hanar som jagar samma hona. Inne i någon hålighet lägger sedan honan äggen i pollenklumpar, som blir föda för larverna.

En del biarter är specialiserade på pollen från en viss blomma, andra, som till exempel rödmurarbiet, gillar de flesta blommor.

Vissa vildbin gräver gångar i sandig mark, andra arter lägger äggen i hål i träd eller stubbar. Husväggar kan också duga. Kom ihåg att bina inte gör någon skada - tvärtom gör de stor nytta i trädgården.

Faror som hotar
Både humlor och bin är beroende av att det finns blommor under hela säsongen. Humlesamhällena är särskilt känsliga när de nya drottningarna ska födas upp - då krävs det massor av blommor. Det har hänt att humlesamhällen kollapsat i slutskedet för att till exempel en stor odling av rödklöver i närheten plötsligt skördats. Eller att de blommande vägrenarna slås alldeles för tidigt.

Bekämpningsmedel, sjukdomar och inavel är ytterligare hot för våra humlor och bin.

Humlor och bin i trädgården
Med mycket blommor i din trädgård kan du hjälpa humlor och bin. Göran Holmström som skrivit en bok om humlor, berättar att kryddväxter är värdefulla nektarkällor nu under högsommaren. Salvia, nepeta, myntor, lavendel och syskor är suveräna. Liksom blommorna anisisop, riddarsporre, gurkört, humlesuga, rosenvial, bolltistel och stormhatt. Och fruktträd, bärbuskar och rhododendron är rena smörgåsbordet för dem.

- Om du sätter ut en bänk i trädgården kan du studera de olika humlorna på nära håll, hur de går till väga när de samlar nektar och pollen och se vilka blommor de väljer. Då märker du att olika humlearter föredrar olika blommor. Det beror på att de har olika lång tunga. Arter med lång tunga har fördel i blommor med lång pip, som till exempel stormhatt.

Så hjälper du humlor och vildbin:

Odla blommor som
avlöser varandra hela säsongen

Plantera kryddor som lavendel, isop och
timjan

Så en yta med den ettåriga honungsfacelian

Låt träskivor och stenar ligga kvar bakom
skjulet

Sätt upp humleholkar och bihus

Ordna en yta med
öppen sand

Spara en ovårdad slänt

Bygg en holk:

Humle- och bientusiasten Göran Holmström tipsar om hur du kan göra egna bon.

- En holk till humlorna bygger du av en trälåda med ett litet hål i. Gräv ned lådan under jord och fäst en slang från hålet upp till markytan. Humlor trivs bäst om de får krypa genom en gång. En upp och nedvänd blomkruka kan också fungera.

- Bygg ett hus till bina genom att borra gott om hål (10-20 centimeter djupa) av olika diameter (3-12 millimeter) i båda ändarna på ett vedträd (minst 30 centimeter långt) och sätt upp det i trädgården. Du kan också bygga ihop ett antal avbrutna bamburör (15-25 centimeter långa) till en holk med träskivor runt om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om