Det ska vara roligt att resa - även för djuren

Ska du ta med ditt husdjur till sommarstugan? Kanske till och med ut på en längre resa? Transporterar du i bil är det viktigt att resan blir säker.

Foto: Shutterstock

Stockholm2011-07-12 06:00

Vare sig du har kanin, hamster, fågel, katt eller hund är det viktigt att resan i bilen blir säker. Bur är den bästa förutsättningen, men bara om den sitter fast. Hundar kan transporteras i ett kombiutrymme om det inte är så stort att hunden kan ramla runt i kurvor och skada sig. Hundar kan också förses med säkerhetsbälte.

Rasta ofta
Ett ganska vanligt problem är att hunden blir åksjuk. Träna hunden i att åka bil redan från tidig ålder. Gör bilen till en trygg plats och kör kortare turer, som med tiden utökas. En del blir åksjuka då de hamnar långt bak i bilen.

- Ge inte hunden mat före bilfärd och om du kör långt, se till att rasta ofta och ge då hunden möjlighet att dricka vatten. Och undvik att köra när solen står som högst och värmen är som värst, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

Postitivt mål
Det finns också receptfri medicin på apoteket mot åksjuka för både katt och hund, och en lugnande sprej som man kan spruta i utrymmet strax innan avresa, men det är högst individuellt hur den verkar. Prova gärna innan resa för att se hur ditt djur reagerar.

En del katter får stark ångest av att komma in i en bil. Liksom med hunden måste man träna katten i att åka kortare sträckor. Ett tips är att se till att slutmålet är positivt, inte veterinärbesök eller utställning som är en stress i sig. Anna-Karin Stafflin, uppfödare i Västerås, har erfarenhet.

- Jag provade mig fram och kom på att min katt mådde bättre av att åka i en liten bur fullproppad med kuddar. Jag provade också en del naturmedel, men det är tveksamt om det gav någon effekt. En del täcker över buren med en tunn filt och tycker att det hjälper, andra ser till att ställa buren så att katten kan se ut.

Följande regler gäller för transport av hund eller katt i bil:

Du får inte lämna hunden eller katten utan tillsyn i fordonet om temperaturen går över plus 25 grader eller under minus fem grader.

Under transporten ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Katter ska också få vatten minst var sjätte timme. De ska få foder med högst 24 timmars intervall.

En tik eller katthona som löper ska transporteras åtskild från hanhundar/hankatter.

En dräktig tik eller katthona får inte transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning/födsel av ungarna. Hon får inte transporteras tidigare än en vecka efter födsel av ungarna.

En hundvalp eller kattunge måste vara minst en vecka och naveln bör vara helt läkt innan du får transportera den.

Undantag gäller om du ska köra ett sjukt eller skadat djur till veterinär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om