Skön samvaro och bisnack

20 juni 2017 06:01

Solen visade sig från sin allra bästa sida när medlemmarna i Luleå biodlarförening träffades och trivdes i anslutning till Hägnan i kyrkbyn i Gammelstad på Kristi himmelfärdsdag.

Dryga 30-talet av föreningens uppemot 80 medlemmar anslöt med bihang i form av barn, respektive och hundar. Under ett par timmars samvaro vid den stora häggen mellan Hägnan och prästgården diskuterade biodlarna glädjeämnen som förhoppningar på den annalkande sommaren och sorgligheter som vinterförluster. Många av medlemmarnas bisamhällen har, av olika anledningar, slagits ut under den gångna vintern. Eftersom fjolårets sommar var vresig och svår för bina så blev det lite si och så med skörden av honung för många.

Den mycket vitala föreningen fyller förresten 70 år 2018 och har tidigare i år fått möjlighet att skaffa en egen lokal, den första i föreningens historia.

Det var inte en slump att Luleå biodlarförening valde att träffas i världsarvsmiljön i Gammelstad. På samma plats planerar föreningen att sätta upp en informationsbigård som ska invigas under jubileumsåret 2018. Här är tanken att Luleåbor, turister och andra besökare ska få veta mer om hounungsbiet och dess stora betydelse för mänskligheten. Unga och gamla ska också kunna studera levande bin på nära håll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!