Matgäng med aptit på resor
Matglädje och goda viner förenar. Reslusten likaså. - Vartannat år åker vi till ett europeiskt land för att ta del av annan mat och vinkultur, och det har blivit en trevlig och spännande tradition, säger Svante Utsi, primus motor för matgänget i Rosvik.
Foto:
I Ungern var framförallt köket i huset så litet att den egna matlagningen fick begränsas, eller hållas utomhus vid grillen. Helt klart är dock Ungern ett spännande matland, med stor variation i utbudet, och där det mesta av västerländsk mat erbjuds i läckra former. Men givetvis finns några riktiga nationalrätter. Dit hör förstås gulaschsoppa. Som verkligen är en skål fylld med ungersk historia som på plats når kulinariska höjder, med sitt matiga innehåll av både kött och grönsaker. Viktigt för att skapa en god gulasch är paprika, och klarröda chilifrukter, som torkas och mals till ett pulver som finns i en mängd smaker, mild, söt, halvsöt och stark. Ungern är en världens största producenter av paprika och chilifrukter, med enorma odlingar av paprika på friland. Överallt på husväggarna hänger också stora klasar med torkad paprika, och chilifrukter, och överallt säljs den så värdefulla paprikakryddan, som betyder så mycket för gulaschen. En annan ungersk specialité är Palascinta. En pannkaka som gärna bjuds som desert med fyllningar av choklad, kvarg (färskost), aprikosmarmelad eller valnötter och russin. När det gäller den åtta mil långa Balatonsjön så spelar fisk i alla former en viktig roll vid matbordet. Det fiskas mycket längs stränderna, av folk som hänger ut spö vid spö på strandkanten. De fiskar som tas upp är framförallt gös , karp och stora malar. Viktig matfisk
Gös, fogas, är en viktig matfisk även här i Sverige, men ännu viktigare i landskapet norr om den ungerska pustan i det land som länge plågades av en sovjetisk ockupation som kulminerade med Ungernrevolten 1956. Den Balaton-gös som undertecknad avnjöt på en högt belägen restaurang (Csarda) nära den lilla staden Tihany, på den halvö som sticker ut på den västra sidan av Balatonsjön var himmelskt god. När det gäller vinerna, så är landets stolthet, Tokajern, ett av världens finaste starkviner med hög alkoholprocent. I den ungerska nationalsången beskrivs faktiskt de ädla dropparna av Tokajer som den största gåva som Gud givit Ungern. Tokajer rankas i plumpar
(tre till sex puttonyos). Och sex plumpar är vassast, och naturligtvis även dyrast. Mycket bad
Den idealiska jordmånen för Riesling på sluttningarna av Somlo-berget vid Balatonsjön ger viner med gyllene gul färg och en fin syra. Det finns mycket att skriva och berätta om från Ungern, men helt klart är badkulturen ett viktigt inslag i tillvaron för det ungerska folket, och även för de stora turistskaror som gästar landet. Under dagarna i Ungern hann vi besöka termalbaden både i vackra Heviz, söder om Balatonsjön, och klassiska Gellert i Budapest, där undertecknad simmade bland mäktiga kollonner och fascinerande keramiska mosaikkonstverk. Förklaringen till alla fantastiska bad är de varma källor som finns runt om i landet, och som bär en avundsvärd badkultur. Missa inte det om ni åker till Ungern på besök! Konditorier och cafeer av klass är också ett måste. Dyrt fika
Men smakar det så kostar det. Ungern är ett oerhört billigt land, när det gäller mat och dryck, men på ett klassiskt konditori som berömda Gerbeaud i Budapest från 1884, med alla konstverk till bakverk, så var det lika dyrt att fika som att storhandla för hela gruppen för flera dagar! Miljön under kristallkronor och vackra, höga utsirade tak, samt alla de läckra bakverken förlåter dock det djupa greppet i börsen. - Resan till Ungern blev en ny höjdare för oss. Ungersk mat är både spännade och läcker, säger Alf och Britt Rasmussen, ett av paren från Rosvik som besökt landet flera gånger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!