Sillen – en föregångare på bostadsmarknaden

1939, för åttio år sedan, byggde HSB sin första bostadsrättsförening i Luleå, Brf Sillen. Jubileet firades 8 december med luciakaffe och tal. Karl Petersen berättar historien om hur det gick till när Luleå fick sina första nybyggda HSB-lägenheter.

14 december 2019 06:00

Ute i Europa var det orostider och militär uppladdning. I september invaderar Tyskland Polen och det andra världskriget var ett faktum. I november startar vinterkriget mellan Finland och Sovjetunionen. Trots de oroliga tiderna arbetade Luleå stad hårt för att få igång bostadsbyggandet. Luleåborna var trångbodda och bostäderna var ofta omoderna och i dåligt skick. Behovet av nya bostäder var stort, inte minst med tanke på de flera tusen personer som skulle anställas på nya järnverket NJA.

På den tiden fanns bara en HSB-förening i Luleå, det var Brf Järnvägsmannen i kvarteret Stören, en fastighet som hade sålts av SJ och byggts om till en bostadsrättsförening med moderna lägenheter 1937. Med Järnvägsmannen hade Luleåborna fått upp ögonen för HSB:s moderna och prisvärda lägenheter. Många ställde sig i kö för att köpa sin egen lägenhet och HSB började köpa mark för att bygga nya HSB-hus i Luleå.

Den fösta tomten som HSB köpte låg i kvarteret Sillen, i Luleås södra hamn. Flera privata byggmästare ville köpa marken i detta kvarter och lämnade anbud. När anbuden hade öppnades visade det sig att HSB och en privat byggmästare lämnat samma anbudssumma. HSB hade i sitt anbud erbjudit att betala extra för gatumarken, en lycklig omständighet som gjorde att HSB vann och kunde sätta spaden i jorden för nybygget.

De 21 lägenheterna i Brf Sillen var klara för inflyttning 1939. Lägenheterna var utrustade med badrum, en modernitet som var mycket ovanlig på den tiden, inte minst bland vanligt folk. Badrummen blev ett känt signum för HSB och en bra reklampelare för de kooperativa bostäderna. HSB:s lägenheter blev något av en vägvisare för de bostäder som därefter byggdes i Luleå. Efter Sillen var det självklart att alla lägenheter skulle ha badrum. Det nya och moderna rönte stor uppskattning hos Luleåborna,

Det var Brf Sillen som kom först, sedan tog byggandet ordentlig fart. Sillen blev startskottet för en ny bostadsepok och en nästan exempellös utveckling av bostadsbyggandet i landet. Inom tio år hade HSB byggt tolv bostadsrättsföreningar med 325 lägenheter i Luleå.

I slutet på fyrtiotalet började Luleå stad bygga stora bostadsområden på Malmudden, Skurholmen och Örnäset. Men det är en helt annan historia.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karl Petersen