Seard Åberg fyller 70 år

Genom sitt företag Gro-Ko och sin sponsring inom idrotten är Seard Åberg ett känt namn för många i Norrbotten. I går söndag den 29 maj fyllde han 70 år.

30 maj 2011 06:00

Seard Åberg är född i Koler, yrkesskola gick han i Piteå och vid 20 års ålder flyttade han till Luleå där han sedan varit bosatt.

- Jag fick arbete på labbet på Järnverket och sedan på administrationen på Plannja, berättar Seard.

Snart skulle han dock starta det egna företaget Gro-Ko som det numera är sonen som driver. Under åren har hans affärsverksamhet varit omfattande med många olika uppfinningar och patent men det är värt en alldeles egen historia, tycker Seard.

Vid sidan om företagandet har idrott varit ett stort intresse och för Luleåborna är han känd som sponsor av bland annat det som nu är Luleå Hockey.

- På den tiden fanns två hockeylag i Luleå, LSK och IFK Luleå. De var väldigt stolta över sina namn och de kunde inte tänka sig att arbeta tillsammans, säger Seard.

- Jag var hockeyintresserad och ville få fart på hockeyn i Luleå. Jag tyckte att det borde finnas en bra möjlighet för Luleå att ha ett riktigt bra lag om de två lag som fanns kunde bli ett. Båda lagen var konkursmässiga och den 3 maj 1977 arrangerades ett historiskt möte, fortsätter Seard Åberg.

Två blev ett
- Ingen trodde att det skulle lyckas att få de två lagen att gå samman men efter ett halvår med intensivt arbete och många diskussioner blev resultatet positivt.

Med företaget Gro-Ko som sponsor bildades Gro-Ko hockey, det lag som i dag har namnet Luleå Hockey.

Då var det oerhört viktigt med en stark och neutral ledare och det var Bengt Stenberg som blev bas.

- Han lyckades skapa ett bra team men frågan om vem som skulle bli tränare kvarstod.

- Vi ville ha nytänkande och vi ville satsa, berättar Seard som tog kontakt med Stig Salming. Han kunde inte åta sig tränaruppdraget utan tipsade om Lars-Åke Sivertsson och han visade sig bli en värdefull tränarresurs.

- Vilken känsla det var när laget Gro-Ko hockey kom in på isen för att spela sin första match, säger Seard Åberg.

1979 fick Seard information om att slalomåkaren Stig Strand hade planer på att avsluta sin idrottskarriär vid endast 24 års ålder.

- Jag ville att Stig Strand skulle fortsätta sin alpina karriär och ett möte resulterade i ett samarbete. Resultatet blev Gro-Ko alpina där Stig Strand blev den enda medlemmen.

- Han fick en nytändning den säsongen, berättar Seard. På den första tävlingen blev han femma och den säsongen delade han första platsen med Ingemar Stenmark.

Bästa laget
Gro-Ko alpina skulle sedan komma att utökas även med Torsten Jakobsson och Lars Göran Halvarsson.

- Det var världens bästa slalomlag i två år, fram till dess avtalet gick ut, berättar Seard.

Ett annat minnesrikt tillfälle för Seard var 1984 när Tomas Johansson anklagades för dopning. Han var jagad dygnet runt av massmedia och vågade inte ens åka hem till sin familj. Han höll sig gömd i Seskarö, säger Seard.

- Jag hade en så stark känsla för hans ärlighet att jag skrev ett brev till honom även om jag inte kände honom personligen, säger Seard.

Jag väntade mig inte något svar men sedan ringde Olle Björkén och Tomas Johansson upp.

- Jag och Olle Björkén träffades och sedan åkte vi för att träffa Tomas. Vi pratade med Svenska brottningsförbundet och tillsammans med Olle Larsson och Olle Björkén beslöt vi att med mig som sponsor stödja honom i karriären, Tomas blev avstängd i 18 månader men vi stöttade honom fram till OS och han blev även guldmedaljör i VM, berättar Seard.

Fick medalj
- Det var en härlig känsla när han vann, både jag och min fru kände att vi hjälpt till på olika sätt. Det året fick Tomas Johansson både bragdguld och Jerringpriset och jag fick själv en guldmedalj av Haparanda kommun för att jag ställt upp för honom, berättar Seard.

- Jag och min fru visste inget om det när vi kom till Haparanda och trodde att utdelningen av bragdguldet enbart var för Tomas, berättar Seard.

- Någon sa att "Skynda dig in, du ska få pris" och helt plötsligt skulle jag helt oförberedd hålla tacktal inför en fullsatt hall, säger Seard.

Nu som nybliven 70-åring har han planer på att dra ner sin verksamhet.

- Jag tänker dra ner till att arbeta åtminstone heltid, säger Seard som vill ägna mer tid åt familjen men en sak till har han kvar att genomföra.

- Jag har gjort en förfrågan om att få till stånd en idrottsgala i Cooop Arena våren 2012. Som arrangörer hoppas jag få Luleå Hockey, LF Basket, Luleå Basket och IFK Luleå. Jag vill få ett starkt samarbete mellan föreningarna, alla ska hjälpas åt, tycker Seard. Det ska vara en Norrbottnisk idrottsgala kanske vart fjärde år och ska visa vilken bra idrottsstad Luleå är och ytterligare diskussioner kommer att ske, slutar Seard. Vi säger stort grattis till jubilaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Forssén Bååth