Kossorna blommar och snön börjar falla

Sören Häggroth rapporterar från sin resa i de österrikiska alperna.

Det är en gammal tradition att hälsa korna välkomna hem med blommor från betet uppe i alperna där korna betar minst 100 dagar för att bönderna ska få stöd av staten då korna hjälper till att hålla landskapet öppet.

Det är en gammal tradition att hälsa korna välkomna hem med blommor från betet uppe i alperna där korna betar minst 100 dagar för att bönderna ska få stöd av staten då korna hjälper till att hålla landskapet öppet.

Foto: Sören Häggroth

Resa2022-09-27 05:38

Så här års kan man resa för en billigare peng till platser där det nu är mer lågsäsong än under de mer hektiska vintermånaderna då skidturisterna vallfärdar till Alperna. Har man dessutom vänner man kan husera hos någon dag så är det extra bra. 

Vi är på väg till en liten ort i den Österrikiska alpregionen Bregenzer Wald. Vägen slingrar sig genom en mycket vacker natur. På de högre höjderna har de första snöfallen klätt topparna vita. Längre ner är det fortfarande grönt och i fönstren är det skrudat med pelargoner i mängder. 

Plötsligt hörs någon ropa: Kossorna kommer! Fort upp med kameran för att hinna få någon bild. För jag vet vad som komma skall. Kossor som skrudats med blomsterkransar är på väg hem från sommarbetet uppe på alpängarna. Vi lyckas stanna en kort stund vid vägkanten och ljudet från de stora koklockorna är nästan öronbedövande när kosällskapet med bönderna passerar oss. 

Det är en gammal tradition att smycka korna med blommor och annat grönt när de lämnar sommarbetet. "Vi hälsar våra kor välkommen hem", säger en av bönderna som leder korna.

Bara i Österrike finns cirka 300 000 betande kor på alpängarna under sommarsäsongen. Korna har gjort ett viktigt jobb med att beta bort gräs och hålla landskapen öppna och skidbackarna fria från långt gräs. Bönderna får ekonomiskt stöd som tack för hjälpen om korna betar minst 100 dagar uppe på alpängarna.

De flesta av samhällena har sin utkomst från turister och sina kor. Vandrare, skidturister, kor, får och getter gör självförsörjningsgraden mycket stor och inkomstbringande. Det skapar också en god sammanhållning när man är beroende av varandra på ett bra sätt. 

Men det gryr också problem i alpidyllerna. I Schweiz som också drabbades av torka i sommar torkade sjöar ut även på de högre höjderna på grund av hettan och korna fick vatten bland annat genom att det schweiziska försvaret fick flyga upp vatten till kossorna. 

När vi anländer till vår by Damüls faller snön ymnigt och kvistarna dignar under den blöta snön. I början av oktober stänger snart byarna här uppe för att vila en stund. De kan ta det lugnt, då de är väl medvetna om det vita guldets glans som nu börjar lägga sig över alpvärldens skidbackar då de öppnar igen vid juletid och skidentusiasterna åter väller in!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!