Sjukgymnaster på kurs

Sjukgymnaster från hela landet, från norr till söder, samlades i förra veckan i Öjebyn i Piteå för att vidareutbilda sig i Basal Kroppskännedom.

SJUKGYMNASTER. Från vänster Roland Fransson, Folke Tuneström, Eva Björkman, Anders Lundholm, Margareta Johansson, Hans Stridsman, Ingrid Olsson Nordgren, Inga Lill Lindelöf, Margareta Friberg, Amelie Ambolt och Ann Helen Edeblom.

SJUKGYMNASTER. Från vänster Roland Fransson, Folke Tuneström, Eva Björkman, Anders Lundholm, Margareta Johansson, Hans Stridsman, Ingrid Olsson Nordgren, Inga Lill Lindelöf, Margareta Friberg, Amelie Ambolt och Ann Helen Edeblom.

Foto:

Piteå2013-10-29 05:33

- Det är otroligt inspirerade, säger Roland Fransson som är verksam i Piteå och är en av de deltagande sjukgymnasterna.

- Just den här kursen i Basal Kroppskännedom är för neuropsykiatriska tillstånd men vi har uppäckt att det har inget med själva diagnosen att göra. Främst handlar det om att vara människa, säger Roland.

Lång erfarenhet

Kursledare var Ingrid Olsson Nordgren som är utbildad sjukgymnast, psykoterapeut och som har arbetat med den här metoden i cirka 45 år. Hon har alltså varit med från tidigt 1970-tal och deltagit i metodens utveckling genom åren.

Stort behov

- Vi ser till vars och ens tidigaste behov. Det här ger en kortare behandlingstid vid olika störningar som ADHD, Aspergers och Autism bland annat, säger Ingrid Olsson Nordgren som ser ett oerhört stort behov av denna behandling.

Dessutom kan många andra svårbehandlade tillstånd som exemelvis smärta, depression och ätstörningar behandlas.

- Störningarna sitter i kroppen och i anknytningsmönster, men kroppen kan smälta och integrera det man varit med om för att sedan gå vidare i livet, säger Ingrid.

- Vi jobbar från ett annat perspektiv. Vi jobbar med kroppen och upplevelsen av jaget och utvecklingen av en fungerande helhet, fortsätter hon.

Resurs

- Ingrid är en fantastisk lärare, säger sjukgymnasten Roland Fransson entusiastiskt. Han anser att sjukgymnasterna är en resurs som inte är fullt utnyttjad.

- Får en patient träffa en sjukgymnast i ett tidigt skede kan till exempel höft och knäplastik-operationer ofta skjutas upp och ibland rent hoppas över, säger Roland.

Detta ger resurseffektivare behandling och besparingar i personligt lidande och samhällsekonomi.

- Just den här kursen blir en personlig resa men samtidigt tänker vi kring de människor vi möter och metoden är kroppslig och metodiken konkret, slutar Roland som ser fram emot att få se kursens lärdomar omsättas bland både sina och de andra kursdeltagarnas patienter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om