Kasam - en känsla av sammanhang

Kasam är en metodik som står för känsla av sammanhang. Den har Piteås äldreomsorg jobbat med länge - utan att veta om det.

BOK. I samband med konferenserna har alla anställda i Piteås äldreomsorg fått ett exemplar av boken Ett ögonblick i sänder, som personal själva skrivit, och handlar om olika aktiviteter som genomförts.

BOK. I samband med konferenserna har alla anställda i Piteås äldreomsorg fått ett exemplar av boken Ett ögonblick i sänder, som personal själva skrivit, och handlar om olika aktiviteter som genomförts.

Foto: Jonas Hansson

Piteå2009-10-22 06:00
- Det var något av en aha-upplevelse att få reda på det, konstaterar verksamhetsutvecklare Lena Esbjörnsson, som hållit i trådarna för de fem seminarier som alla 800 anställda fått vara med på under sammanlagt fem dagar på Pite havsbad.Alla har dessutom fått med sig ett exemplar av boken Ett ögonblick i sänder, som personalen själva skrivit om alla de projekt som bedrivits på Piteås äldreboenden med hjälp av de så kallade "guldkantspengarna".- Fast nu har vi tagit bort det begreppet. Det är ingen guldkant att leva ett normalt liv, säger Lena Esbjörnsson.Hälsofrämjande
Det allt handlar om är ett salutogent - eller hälsofrämjande - arbetssätt.Det i kombination med Kasam är i dag nyckelord för modern äldreomsorg.Peter Westling, äldreforskare från Karlshamn, har på seminarierna berättat mer om metodiken.- Det handlar helt enkelt om att folk har det bra, säger han och exemplifierar med en berättelse i Piteåboken om sågbocken som de äldre gubbarna som jobbat i skogen fick bygga.- Det är exempel på en meningsfull aktivitet. Det är också viktigt att det finns en begriplighet, att man exempelvis förstår hur ett läkemedel verkar, och en hanterbarhet, att man får en kokbok om man aldrig har lagat mat, säger han.Klarar påfrestningar
Peter Westling fortsätter:- Enligt det salutogena förhållningssättet klarar människor som har en stark känsla av ett sammanhang påfrestningar bättre än andra. Om man inte förstår blir man rädd och hjälplös.Anki Bergstedt och Ankie Lidberg, undersköterskor på Källbogården, konstaterar att de länge haft som slogan att "inget slår känslan av ett levande liv".- Nu har vi kunnat sätta ord på vårt sätt att jobba, säger de och berättar om luciatåg, modevisningar och Elviskvällar som de äldre som bor på Källbogården har arrangerat tillsammans med personalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!