Äntligen får Norrbotten sin landskapsflora
Arbetet med inventeringen har pågått under många års tid och de sista kompletteringarna avslutas nästa sommar. -Det har varit ett mödosamt arbete, men snart kan arbetet med att färdigställa Norrbottens första landskapsflora äntligen inledas, konstaterar Ulf Zethraeus, ordförande för Föreningen Norrbottens flora.
LÅNGSIKTIGT ARBETE. Norrbottens floras ordförande Ulf Zethraeus, Piteå, hoppas på att floran ska kunna ges ut om några år.
Foto: Jonas Hansson
Efter att ha fullföljt ett jobb med Smålands flora vände han blickarna mot Norrbotten, där han satte igång en inventering.-Samtidigt var vi några stycken som hade en studiecirkel i botanik 1993-95. I och med att cirkelledaren var bekant med Stenberg knöts vi till hans verksamhet. Till sist föreslog han att vi skulle bilda en förening, berättar Ulf Zethraeus från Hortlax, som med några års uppehåll har varit ordförande sedan Föreningen Norrbottens flora grundades 1995.För att kunna ställa samman floran har samtliga nio kommuner i landskapet inventerats, sedan 1994 tillsammans med deltagarna i studiecirkeln och därefter tillsammans med föreningens medlemmar.För närvarande pågår ett kompletteringsarbete, som ska avslutas nästa sommar.-Sedan tar det ytterligare två-tre år innan floran kan ges ut. Den ska skrivas och fotografier ska samlas ihop, berättar Ulf Zethraeus.För kostnaden har man fått statliga naturmedel beviljade från länsstyrelsen och det inkluderar också skapandet av en databas.400 nya fynd
Inventeringsrutor på fem gången fem kilometer har betats av med den "gröna kartan" som grund.-Tanken är att uppsöka så många olika miljöer som möjligt i varje ruta. Visst är det ett tufft jobb, men det finns inget som är så roligt som att ha den här närkontakten med naturen, säger Ulf Zethraeus.Ibland kan det ändå vara svårt att artbestämma det man finner.-Därför har vi med oss en press för att ta hand om de osäkra fynden. De låter vi experter bedöma och det sparas också cirka 3.000 belägg i en särskild Norrbottens-samling på Naturhistoriska riksmuseet varje år.Under inventeringen har 1.200-1.300 fynd gjorts i landskapet, varav cirka 400 arter som det inte finns några belägg för att de har upptäckts i Norrbotten förr.-Vi har bland annat för första gången i Sverige hittat baltnyckel vid Smurfit Kappas tömningsplats på Haraholmen. Det är ju inte en helt stabil etablering, men ändå roligt att finna, säger han.-För några år sedan fick vi i uppdrag från länsstyrelsen att finna den rödlistade småsvaltningen, en vattenväxt som tidigare bara påträffats i Mälaren och finska Bottenviken. Till sist återfann vi den i Haparandas skärgård, och senare också i Jämtö-Avan. Då var det klang och jubel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!