Bosse Jakobsson, 66, är ursprungligen från Jokkmokk, men flyttade till Stockholm efter studier. Arbete söktes och erhölls. Han hade ett tag världen som arbetsfält inom telekombranschen men hamnade till slut i Övre Svartlå, i en Norrbottensgård, tillsammans med en mogenålderskärlek vid namn Kerstin Hübinette. Hon är en gammal skolkompis från Jokkmokk.
För en tid sedan blev han ordförande för Bodens landsbygdsråd.
- Jag gjorde misstaget att öppna munnen på första byamötet i Svartlå. Och på den vägen är det, säger han och verkar inte speciellt förtvivlad över fadäsen.
Spira
Innan han blev ordförande fanns delade meningar om vilken väg som skulle väljas inom EU-projektet Leader. Frågan medförde turbulens inom rådet. Valet blev Spira Fyrkanten. Nu är läget stabilare.
- Vi jämkade ihop frågorna. Men många av byarna känner fortfarande av de gamla stridigheterna.
Här finns en stor utmaning för ordföranden.
- Ja, att få aktivt deltagande från flera byar. De är inte med formellt, men jag arbetar som om de vore med. Bäst vore om de gillade läget och kom med. Det är viktigt att vi blir en samlad kontaktyta mot kommunen eftersom rådets huvuduppgift är att företräda bygden i frågor som kommunen behandlar.
Inflytande
Är landsbygdsrådet en papperstiger eller finns ett verkligt inflytande?
- Rådet blir egentligen vad vi gör av det med den hjälp vi har. Vår primära kontakt är näringslivskontoret. Däremot får vi ibland inte ta del av de verksamheter som andra förvaltningar bedriver. Exempelvis: I den kommunplan som presenterades för två år sedan nämndes ordet "landsbygd" två gånger. Det finns en lång väg att gå här.
- I frågor som berör landsbygden är det rimligt att vi är med och påverkar.
Breda band
En hjärtesak för Bosse Jakobsson är bredband på landsbygden, en ny del av samhällets infrastruktur.
- Den frågan är oerhört väsentlig. Tyvärr pågår en omstrukturering i och med att statsmakterna gav grönt ljus för nedläggning av kopparnätet, det vill säga vårt traditionella telefonnät som även bär ADSL-signalerna för bredband i glesbygden.
Förhoppningen är nya 4G.
- Men många frågor återstår att lösa, både tekniska och ekonomiska.