Oersättliga bibliska målningar har konserverats

De oersättliga bibliska målningarna på klockstapeln i Övertorneå har nu genomgått en ordentlig konservering av konservator Linda Sandström som driver en egen firma under namnet Kulturmåleri i Västerbotten.

Den södra väggens målning som nu kommer stå sig i många år till. Det är inte så vanligt med utvändiga målningar på klockstaplar i Sverige, troligtvis var det en finsk tradition att klockstapeln skulle förses med målningar.

Den södra väggens målning som nu kommer stå sig i många år till. Det är inte så vanligt med utvändiga målningar på klockstaplar i Sverige, troligtvis var det en finsk tradition att klockstapeln skulle förses med målningar.

Foto: Roland Hedlund

Övertorneå2023-07-28 06:12

Församlingen har under en lång rad av år arbetat med att få målningarna ”återställda” till sitt forna skick. 

Riksantikvarieämbetet fastslog redan för flera år sedan att det uppkommit vissa skador på målningarna som är svåra att återställa men Linda har gjort ett otroligt arbete med att få målningarna att se ut såsom de såg ut 1768. 

Anledningen, till skadorna, är att målningarna vid ett flertal tillfälle blivit åtgärdade vilket medfört att avvikelser från originalen finns men är dock ej störande på något sätt.  Dessutom har vädrets olika variationer påverkat målningarna så de blekts och krackelerat.

Nämnas kan att klockstapeln har ett målat innertak i det rum som användes när jordfästningar ägde rum och de döda fördes till kyrkogården genom klockstapeln. Av den anledningen har klockstapeln dörrar mot öst och väst. Målningarna i detta rum är med stor sannolikhet den målning som utfördes 1768. 

Det är inte så vanligt med utvändiga målningar på klockstaplar i Sverige, troligtvis var det en finsk tradition att klockstapeln skulle förses med målningar. 

Konserveringsprojektet är gjort i tre etapper och det återstår ytterligare ett delområde i projektet nämligen att konservera vapensköldarna som finns placerade ovanför den första taketappen. Förhoppningen var att dessa luckor skulle gå att ta ner från insidan men tyvärr var detta inte möjligt.

Den som är observant ser nog säkert hur kronorna är målade, kronan i mitten har placerats längst upp vilket inte överensstämmer med originalet där kronan i mitten är placerad längst ner. En feltolkning av riksvapnet som absolut inte får rättas till.

Utan bidrag från stiftet hade det varit en omöjlighet, för församlingen, att föra detta projekt i land. Luleå stift fördelar de medel som staten, genom Riksantikvarieämbetet, tillför Svenska kyrkan i form av kyrkoantikvariska bidrag, dessa bidrag fördelas av stiftet till de församlingar som är i behov av stöd för underhåll och reparationer av kulturbyggnader, begravningsplatser och kyrkliga inventarier. 

Arbetet började med att sätta upp ställningarna runt klockstapeln som varit höga och följt de riktlinjer som gäller enligt Arbetsmiljöverket – kostsamt men tryggt. 

Konservator Linda Sandström, tillsammans med kollegor, gjorde en provkonservering av den södra väggens målning redan 2019 och 2021 som skulle utvärderas och ligga som grund för det fortsatta arbetet. 

Resultatet var över förväntan så arbetet kunde färdigställas i år. De färger som använts är linoljebaserade vilket de var även då målningarna målades 1768. Ett betydande arbete har lagts ner på analysen av färgernas uppbyggnad och vilka pigment som använts.

Ett mycket tidsödande arbete då alla målningar bearbetas centimeter för centimeter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!