Invandring behövs

Norrbottens kommuner behöver invandring för att på sikt klara den hårdnande kampen om arbetskraften. I Övertorneå öppnar man famnen för nya invånare.

NYA ÖVERTORNEÅBOR. Kommunalrådet Linda Ylivainio och kommunchefen Ulrika Nilsson välkomnar de nya Övertorneåborna Mohamed Ahbullahi Muhumed, Ahmed Kediye Negeye, Yurub Korone Muhumed med Ilhan Ahmed Kediye Negeye, 3 månader, i famnen och farmor Anab Farah Abdullahi.

NYA ÖVERTORNEÅBOR. Kommunalrådet Linda Ylivainio och kommunchefen Ulrika Nilsson välkomnar de nya Övertorneåborna Mohamed Ahbullahi Muhumed, Ahmed Kediye Negeye, Yurub Korone Muhumed med Ilhan Ahmed Kediye Negeye, 3 månader, i famnen och farmor Anab Farah Abdullahi.

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2010-06-10 06:00
Många kommuner i länet har en åldrande befolkning samtidigt som de unga flyttar söderut. Bland de hårdast drabbade kommunerna är Övertorneå. Exempelvis skulle kommunen utan invandring år 2008 haft en befolkningsminskning på 209 personer, med inflyttning blev det ett minus på 120 personer. Tankesmedjan Fores har tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan tagit fram en rapport som belyser svenska kommuners behov av invandring.- Invandring är allt viktigare för att täcka de arbetskraftsbehov som finns i dag och minst tio år framåt. Sett till de trender som råder och den statistik som finns tillgänglig i dag kommer orter som Övertorneå att behöva inflyttning av utrikesfödda för att sina grundläggande behov av arbetskraft, säger Petter Hojem, statsvetare och författare till rapporten.Måste vara aktiva
Rapporten föreslår åtgärder på statlig nivå för att underlätta för invandrare att snabbare komma in på arbetsmarknaden, men även kommunerna kan göra mer, menar Petter Hojem.- Kommunerna måste arbeta mer aktivt med att locka till sig den arbetskraft och kompetens som behövs i framtiden. Det finns goda exempel som Sorsele och Åsele kommuner som gått aktivt ut och sökt arbetskraft i andra länder, säger Petter Hojem, själv invandrare från Norge. Linda Ylivainio (C), kommunalråd i Övertorneå, är högst medveten om den framtida utmaningen.- Vi tycker att befolkningsminskningen är det största problemet för Övertorneå kommun och därför har vi valt att engagera oss i mottagandet av flyktingar och ensamkommande barn. En annan strategi är att jobba med att vara en attraktiv ungdomskommun för att få de unga att stanna kvar, säger hon.Är det aktuellt med att annonsera efter arbetskraft?- Bekymret är vår arbetsmarknad, det finns inte tillräckligt med arbetstillfällen för att aktivt gå ut och söka arbetskraft i nuläget, avslutar Linda Ylivainio.Fotnot: Rapporten presenteras torsdagen den 10 juni kl 18.00 i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Övertorneå.
Befolkningen minskade i 144 kommuner i landet mellan 2000-2008Om man bortser från inflyttning från utlandet hade Övertorneå kommun 2008 landets tredje högst andel minskande befolkning, 4,20 procent. Högst var Sorsele kommun med 4,60 procent.Övertorneå har i nuläget 26 ensamkommande flyktingbarn och 84 kvotflyktingar i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om