Så skapas en framtid för små skolor Resultaten har stigit de senaste två åren i Övertorneås gymnasieskola. I Sveriges kommuner och landstings, SKL, öppna jämförelse för år 2012 hamnade kommunen på en sjätteplats i listan över högst genomsnittlig betygspoäng, strax efter Danderyd, Lidingö, Nacka, Lomma och Lund.
- I de andra kommunerna är en stor andel av föräldrarna högt utbildade, men så ser det inte ut i Övertorneå. Det känns riktigt kul att vi trots det ligger så bra till, säger Maarit Enbuske.
Unik situation
Enligt henne är en del av framgångsreceptet UF-företagandet som leder till engagerade och företagsamma elever, vilket i sin tur ger effekter på den övriga inlärningen.
Hon menar även att samarbetet med Utbildning nord spelar en viktig roll.
- Det är ganska unikt att en liten kommun kan erbjuda så många gymnasieprogram, i dag har vi igång tolv. Vi klarar av det i och med att vi köper delar av de praktiska yrkesprogrammen hos Utbildning nord. Sedan samläser vi i basämnen. Samarbetet är väldigt viktigt, säger hon.
"Utmaningarna varierar"
Maarit har arbetat som barn- och utbildningschef i tre och ett halvt år. Innan dess har hon arbetat som lärare och rektor i Sverige och lärare i Finland.
I dag anser hon att den största utmaningen är att snabbare lära ensamkommande flyktingbarn det svenska språket så att de lättare kan ta till vara skoltiden och gå ut med godkända betyg.
- Utmaningarna varierar hela tiden. Men som skolchef gäller det att vara ständigt uppdaterad inom barnomsorg till vuxenutbildningar och allt där emellan, säger hon.
Det är redan 300 anmälda till det seminarium där Maarit Enbuske kommer att föreläsa.
- Det känns spännande att få föreläsa under den största skolkonferensen i Sverige. Samtidigt är det riktigt roligt att vår kommun uppmärksammas i det här sammanhanget, säger hon.