Jonas kan få Lands stora pris

- Först trodde jag att det var en försäljare av något slag. Han ringde från Stockholm och sa att jag hade chans att vinna 50.000 kronor, säger Jonas Karlsson, ungdoms- och musiksamordnare i Överkalix.

VID BILJARDBORDET. Jonas Karlsson tillsammans med David Lopez närmast kameran samt Robin Fornelid.

VID BILJARDBORDET. Jonas Karlsson tillsammans med David Lopez närmast kameran samt Robin Fornelid.

Foto: Thord Nilsson

Överkalix2012-09-25 06:00

Nu var det ingen försäljare som ringde upp Jonas Karlsson. Bland 500 inskickade förslag till tidningen Land hade han blivit utvald som en av fem kandidater till tidningen Lands stora pris 2012.

Det är en kulturintresserad person i Överkalix som har anmält honom till tävlingen som så småningom kommer att avgöras av en jury.

Det är mycket som har hunnit hända sedan Jonas Karlsson började sitt arbete i Överkalix 2001.

Ulven
- Då fanns i stort sett ingen verksamhet för ungdomar, säger Jonas Karlsson som tillsammans med ungdomarna byggt upp gården Ulven i Bränna.

År 2003 var den klar och nu finns här replokaler, inspelningsstudio, musiksal, biljardbord och även en liten bio.

- Det var när vi kom igång med musiken som det började hända saker, säger Jonas Karlsson. Nu finns en bred musikverksamhet i Ulven och en det är ofta olika arrangemang på gång här, alltid med musiken i centrum.

Blandad publik
- När vi har spelningar har vi alltid mycket folk, både yngre och äldre och alla är nyktra, säger Jonas Karlsson.

För sex år sedan startade han Nykterhetslotteriet med chans att vinna 1.000 kronor, den totala vinstsumman är 5.000 kronor, och idén har slagit så väl ut att den har spridit sig även till andra kommuner.

- Då behöver man inte falla för grupptrycket, säger Jonas som också kan berätta att det är betydligt färre som röker nu än tidigare.

- När de var här från landstinget trodde de inte att det var sant men jag predikar inte utan vill påverka på andra sätt, säger Jonas.

- Det allra viktigaste är alltid att se ungdomarna, att respektera och behandla alla lika, säger Jonas som har som regel att hälsa på alla även om någon skulle titta i golvet just då.

Överkalixmålet
Jonas Karlsson är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

- Där jobbar vi på att överkalixmålet ska finnas med i undervisningen med början i de lägre stadierna.

- Det är inte många ungdomar som kan tala det längre och det viktigt att bevara målet. Jag tycker inte att det bara ska vara ett frivilligt ämne, säger Jonas.

Bygden viktig
Hela Överkalixbygden och kulturen här ligger honom varmt om hjärtat.

- Vi måste få bort centraliseringen och se landsbygden som en resurs, inte bara tro att landsbygden tär, hela synsättet måste förändras, fortsätter han.

Tidigare har Jonas Karlsson blivit utsedd både till Årets Överkalixbo och Årets medmänniska och kanske kommer han också att få Stora landpriset 2012.

Vi önskar lycka till!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om