Det är en trevlig stämning när locken på det överfyllda paltgrytorna tas av och köerna ringlar sig ner efter Storgatan i centrala Piteå. 4 000 paltar serveras och det är 1.000 paltar mindre än förra året.
Citykommitténs ordförande Mikael Hedkvist menar att det beror på att det blev ett stor överskott förra året.
– Nu vet vi att vi blir av med allt, det är inte roligt att tvingas slänga palt, säger han.
Orsaken att köpmännen bjuder upp till paltkalas är många men enligt Hedkvist handlar det mycket om att visa upp Piteås nationalrätt för turisterna.
– Det är väldigt mycket turister i Piteå och det här är ett sätt att lyfta fram palten.
Palten är tillverkad av Piteortens chark, gjord på potatis, salt, mjöl och fylld med fläsk. Men det är inte bara palt som serveras. Bland köerna går även en och annan historia om Piteåbornas relation till palt.
Det sägs bland annat att palten ska vara lika viktig för en Piteåbo som det är livsviktigt att andas och att det bästa sättet att ta ihjäl en Piteåbo är att kasta ut en palt på tunn is. Men i dag är det ingen som behöver lida brist på palt och besökarna ser ut att gilla årets paltkok.