Då: Ett nytt år för semlorna

kuriren.då, 8 januari 2003
Den 7 januari blev det vardag igen. Och på We-Ges konditori bytte bagarna ut julens saffransdeg mot semmeldeg.

Så fort julen är över börjar efterfrågan på semlorna. "Tidigare satt man mest och tillverkade marsipanrosor på bagerierna i januari. Nu säljer vi semlor", säger bagaren Ulf Sundgren.

Så fort julen är över börjar efterfrågan på semlorna. "Tidigare satt man mest och tillverkade marsipanrosor på bagerierna i januari. Nu säljer vi semlor", säger bagaren Ulf Sundgren.

Foto: Håkan Gidlöw

Nostalgi2022-01-08 03:02

Tisdagsmorgonen blev för många den första riktiga arbetsdagen efter julledigheten. På We-Ges bageri började arbetet efter jul som vanligt halv fem på morgonen men nu snurrade helt andra degar i maskinerna.  

Efter Trettondagen är det inte längre pepparkakor som gäller. Klockan 11 på tisdagsförmiddagen stod i stället en hel vagn full med nygräddade semlor i köket. Nu får julbrödet ge plats åt semmelbullarna.  

– Det köps nästan bara semlor nu. Efter nyår exploderar det. Och det är väl nyhetens behag. Efter jul köper kunderna antingen semlor eller sallad. Det beror på, säger ägaren Ulf Sundgren.

Är ni less på julbaket?

–Ja, konstaterar han

Två veckor efter julaftonen har semlan tagit över. Ur en 13 kilos hink med mandelmassa som är tillverkad i Göteborg fyller Ulf Sundgren en stor sprits och klämmer sedan ut fyllningen på en plåt med nygräddade semlor. Förra våren krävde semlorna hela 200 sådana hinkar med mandelmassa.

–Nu kör vi hårt med semlorna. Vi ska försöka överträffa förra årets försäljning. Då sålde vi 4 200 semlor och nu har vi ett bageri till. Så jag hoppas på över 5 000, säger Ulf Sundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!