Ur Kurirenarkivet

Curt Bergfors öppnade bistron på Storgatan. Året var 1982.

Norrbottens län2007-06-18 06:00
Le Bistro petit Maxim", det låter det i ett kyligt och blåfruset Luleå där den enda naturliga värmen tycks komma från systembolagets lager av brända och destillerade drycker. Och får hamburgerkungen och krögaren Curt Bergfors som han vill, blir bistron utanför Shopping det bästa näringsstället i Norrland. Han är sannerligen inte rädd att sticka ut hakan." Kurirens legendariske reporter Gunnar "Cyrris" Söderholm hann under sin tid på tidningen äta sig upp och ner efter Storgatan ett imponerande antal gånger. "Cyrris" gillade gillade allt från blodpudding till de mest magnifika en skicklig kock kunde åstadkomma. När hamburgerkungen, som "Cyrris" skrev i sin ingress lördagen den 19 juni 1982, skulle öppna sin charmiga skapelse mitt på Storgatan utanför Shopping, var det givet att "Cyrris" skulle provsmaka kocken Henrik Hagmans pepparstek. Han fick en annan matfriskus, fotografen Alf Lindbergh med sig och resultatet, förutom mättade magar, blev ett sedvanligt trevligt "Cyrris"-reportage, späckat med humor och lustigheter. Men "Cyrris" berättade också historien om hur den märkliga skapelsen på Storgatan kom till. Så här skrev "Cyrris": "Det hela började 1979. Curt och Shoppings ägare Janne Thurfjell satt och diskuterade en idé som Janne hade att under sommarmånaderna ordna en liten uteservering i närheten av fontana di Shopping. - Men tänkt om det regnar, sa Curt. -Då bygger vi ett tak, sa Janne. -En annan sak som vi inte får glömma. Det blåser ju så förbaskat i Luleå. -Då bygger vi väggar. Och så fick det bli. Paviljongen kom till och såg ut som den hämtats direkt från världsutställningen in Paris 1889." Curt Bergfors lät sig inte nöja med en sommarpaviljong. För cirka 1,4 miljoner byggde han en "heltäckande" paviljong som kunde fungera både vinter och sommar. Under ett par år var bistron på Storgatan ett trevligt inslag i gatubilden för vissa men kanske inte för alla. Bilden visar den glade krögaren Bergfors tillsammans med sin kock Henrik Hagman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!