Ur kurirenarkivet

Trafikkaoset ska byggas bort stod att läsa i Norrbottens-Kuriren. 7 okt 1976.

Norrbottens län2006-10-09 06:00
I dag börjar arbetet med det ökända Haparandakorset i Luleå - äntligen! Norrbottens i särklass sämsta och mest olycksdrabbade vägkorsning ska bli trafiksäker. För 7 miljoner kronor skapar man en 90 meters rondell , bygger fem gångtunnlar, breddar Bodenvägen från två till fem körfält, breddar både Haparandavägen och Svartövägen vid anslutningarna till Bodenvägen och får tre signalreglerade korsningar."
Det var torsdagen den 7 oktober 1976 som Kurirens reporter Lars Lindberg skrev om det stora vägbygget i Luleå. Han hade hjälp med illustrationerna av tecknaren Henry Claezon och fotografen Ulf Svensson. Henrys teckning gick över två sidor och Ulf visade med sina bilder det trafikkaos som rådde, inte minst i korsningen Magasinsgatan-Smedjegatan-Namnlösa gatan, där det nya Kulturens hus nu ligger och där vi den här sommaren fått se en ny rondell växa fram.
Lasse Lindberg skrev:
"I går presenterade gatukontorets Stig Bäckman och Bo Sandgren ombyggnaden i detalj, assisterade av entreprenören Inge-mar Nilsson från Nils P Lundh.
Luleåborna borde känna en stilla glädje över att det här projektet till slut är igång - ändå är nog de flesta ilskna över att ombyggnaden inte är klar sedan många år tillbaka. Trafikförhållandena är ju vidriga.
- Vi har väntat på vägverket eftersom ombyggnaden till 95 procent betalas med statsbidrag, säger Stig Bäckman. Och det är ju först nu som projektet tas med i vägverkets fördelningsplan. Där har prioriteringen gjorts."
Förutom att det är intressant att se hur bilmodellerna såg ut för 30 år sedan kan man även lägga märke till den fullpackade bilparkeringen på kajkanten i Norra hamnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!