Skam engagerar Gertrud

Generad, bortgjord, missmodig eller utsatt. Skam är en känsla som någon gång drabbar oss alla. Känslan av att inte riktigt duga som man är eller att inte vara som alla andra.

SKAM ENGAGERAR. Gertrud Malmberg tycker att ämnet skam är viktigt, alla kan drabbas någon gång i livet, och hon har läst mängder med böcker i ämnet och även hållit föredrag.

SKAM ENGAGERAR. Gertrud Malmberg tycker att ämnet skam är viktigt, alla kan drabbas någon gång i livet, och hon har läst mängder med böcker i ämnet och även hållit föredrag.

Foto: Monica Forssén Bååth

Norrbottens län2011-10-06 06:00

- Jag engagerar mig i det här för att jag tycker att det här är så viktigt, säger Gertrud Malmberg.

Det var när hon utbildade sig till präst som hon började intressera sig för ämnet. Under utbildningen får man tillfälle att reflektera över sig själv. Man får arbeta med det som finns i ens eget inre och det är något som Gertrud Malmberg gjort. Framförallt är det ämnet skam som hon har intresserat sig för.

Ond och god
Utöver många samtal har det har blivit många böcker, bland annat av Else-Britt Kjellqvist som hon läst i ämnet och för intresserade har hon även hållit en del föredrag.

- Det finns en ond och en god skam, den goda är röd, som de rodnande kinderna och får oss att lyfta blicken, se andra och inte överträda deras gränser. Den får oss att upptäcka att andra finns och att det som finns även måste räcka till oss alla, säger Gertrud.

- Sedan finns den vita skammen, liksom färgen på någons ansikte där all färg har försvunnit, den som ödelägger och förlamar. Den kan vara svår att bemöta, det är när gränser överträds, andras skuld blir min och det yttre kan bli viktigare än det inre för att dölja det som plågar eller oroar människans innersta.

Våga avslöja
Skammens budskap är att man är fel. Det kan leda till att människan känner sig skamsen, drar sig undan, gör sig osynlig. Men det kan också leda till ett motsatt beteende. Människor kan bli grandiosa eller tvångsmässiga moralister och ändå kan grundorsaken vara densamma, säger Gertrud.

- Lösningen eller befrielsen på den onda, vita skammen, kan vara att våga avslöja det som varit, granska och att lyfta fram. Ibland kan man behöva hjälp med att se och att höra, till exempel i samtal med en terapeut, präst eller diakon, berättar Gertrud.

Duger
- Det kan hjälpa den som är drabbad att förstå varför man reagerar som man gör, att säga ifrån och inte ta på sig skam som inte är god. Där har också ilskan en plats. Att vägra acceptera att någon ser på en med de ögonen, säger Gertrud Malmberg.

- Du duger precis som du är och Guds svar är välsignelsen, säger Gertrud.

Föreläsare
- Att hjälpa andra kan också ge mycket, säger Gertrud Malmberg som även vill tipsa läsarna om ett besök i Petrigården, Gammelstad under tacksägelsehelgen den 7 till 9 oktober.

- Det är Göran Larsson som är präst och terapeut. verksam vid S:t Lukas i Dalarna, Falun, författare och föreläsare som kommer att hålla två föreläsningar under lördagen. I sin bok ger han en bild av skammen i dess många skepnader och hur den kan ta makten över livet.

- Han beskriver också hur vi kan hitta mönster och ta klivet ut ur skamvrån för att leva ett bättre liv med balans och livsglädje, slutar Gertrud Malmberg, sjukhuspräst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!