Roffes hörna: Tio fynd ni inte klarar er utan!

Norrbottens län2012-02-22 06:00

I DAG STARTAR alltså årets bokrea och även om den långt ifrån är samma evenemang som den var förr, så är det faktiskt ändå så att det går att göra fantastiska fynd (till fullständiga fyndpriser) och med hjälp av tipsen i dagens kolumn och lagom uthållighet i reaträngseln, så kan ni plocka till er ett antal böcker som ni helt enkelt inte klarar er utan. Nämligen dessa:

Livet Keith Richards

Egentligen är den allra bäst på engelska, men översättningen är ändå passabel så: ok. Den gamle Jack Daniels-pimplaren tycks ha ett osannolikt gott minne; beskriver lyckligt sina förhållanden till gitarrer, gnäller okynnigt på Stones-kompisen Mick Jagger (det är ju klart att man blir less efter 50 år i samma grupp), är mycket artig och hänsynsfull mot sina föräldrar och totalt osentimental om sitt närmast livslånga behov av droger och bourbon. En av de allra bästa rock’n’roll-biografier som någonsin har skrivits!

Den nya överklassen Bengt Ericson

En fascinerande och fenomenalt skarpsynt genomlysning av en värld totalt dominerad av gränslös girighet och måttlös självöverskattning. Lär känna den svenska överklassen, på allvar!

Båten Nam Le

En novellsamling av en vietnamesisk författare i exil. Fantastisk närvarokänsla och ett absolut gehör för människoöden, spridda över olika delar av världen.

Underbara dagar framför oss Henrik Berggren

Närmare 700 sidor om Olof Palme och alla tänkbara dimensioner av honom. Oupphörligen drabbande och fängslande. En av de bästa biografier på svenska, i modern tid!

En mörk välsignelse Dennis Lehane

Grundlig och atmosfäriskt doftande intrig som utspelar sig i ett av Bostons mera sjabbiga bostadsområden. Lehane arbetar på ett orubbligt och korthugget effektivt sätt - helt oförglömligt bra. Privatdeckarna Gennaro och Kenzie letar efter en försvunnen 16-årig flicka. Handsvettsframkallande nagelbitarspänning. Till max.

Dödsmässa Reginald Hill

Denne originelle engelsman lämnade det jordiska för en kort stund sedan och har ni inte läst om hans i Yorkshire befinnande sig poliser Dalziel och Pascoe tidigare så kan ni definitivt starta med den här fina kriminalromanen; om obotlig passion och politiska ambitioner.

Fallet med de försvunna böckerna Ian Sansom

Uppfyller även mycket högt uppställda kriterier på excentrisk originalitet, i sitt berättande om en misslyckad bibliotekarie från London som deporteras till en bortglömd irländsk byhåla. Där han tilldelas ansvaret för en sorgligt skraltig bokbuss, befriad på alla sina böcker. Oförglömligt roande och lyckad spänning.

Skräck och avsky i Las Vegas Dr. Hunter S. Thompson

Gonzojournalistikens (vilket betyder att den inte nödvändigt behöver vara helt sann) gudfader (som inte alls var någon doktor, egentligen) ska man också, helst, läsa på engelska. Men denna trippade och av utvalda droger marinerade exposé över en vistelse i Las Vegas kan man även ta del av på, förslagsvis, esperanto. Eller nåt.

De som viskade Orlando Figes

Monumentalt omfattande vittnesmål om vardagslivet i diktatorn Stalins Sovjetunionen. Där avlyssning och angiveri (barn mot föräldrar, föräldrar mot barn) var en naturlig del av vardagen, i flera decennier. Nutidshistoria som skrämmer och äcklar.

Tusen svenska klassiker Jan Gradvall, med flera

Populärhistoria från 1956 fram till i dag på tusen sidor, med noteringar om centrala böcker, skivor och filmer. Fenomenalt informativt, roande och ständigt stimulerande.

KATTEN MALIN FÖRHÅLLER sig flegmatiskt till bokrean. Bäst så.

Men Äventyret går ändå vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!