Minnesord: Reijo Mattsson

Norrbottens län2011-02-12 06:00

Som tidigare meddelats har Reijo Mattsson, Haparanda, lämnat oss i stor sorg och saknad, 67 år gammal. Reijo föddes och växte upp i byn Saittarova i dåvarande Tärendö kommun, numera Pajala. Reijo var äldst i en syskonskara om sex till Hilja och Rudolf Mattsson. Reijo började tidigt hjälpa till i familjens jordbruk samt med Saittarovas post och telegraf som Rudolf under en 40-årsperiod ansvarade för.

Efter studentexamen i Kiruna studerade Reijo matematik vid såväl Umeå universitet som Stockholms universitet och erhöll en filosofie magister i matematik, filosofi och fysik. Under en resa till Berlin för att personligen bevittna Berlinmuren träffade Reijo vår mor Berit. Reijo lämnade Stockholm för Berits hemstad Göteborg där han studerade vid lärarhögskolan. De gifte sig och familjen, som betydde väldigt mycket för Reijo, växte med fyra barn under loppet av sex år mellan 1967 och 1973.

Sommaren 1969 flyttade den unga familjen till Haparanda där Reijo påbörjade en tjänst som gymnasieadjunkt vid Tornedalsskolan. Under nästan fyra årtionden som skolans lärare i främst filosofi och matematik, undervisade han generationer av Haparandaungdomar. Han undervisade även andra ämnen, främst psykologi, fysik och religion. Att undervisa och förklara världen för andra var Reijos livsuppgift, han var en mycket omtyckt lärare. Hans nyfikenhet att lära nya ting upphörde aldrig. I medelåldern studerade han såväl juridik som företagsekonomi och vid pensionen hade han samlat ihop hela 280 högskolepoäng.

Reijo hade ett stort intresse för aktier, men inte bara för sin egen del utan han arbetade outtröttligt med att dela med sig av såväl kunskap som intresse. Han var aktiv på nationell nivå inom Aktiespararnas riksförbund, var länge ordförande i dess lokalavdelning i Haparanda samt gav kurser i aktiekunskap för allmänheten. Få kan mäta sig med Reijos logiska förmåga och allmänbildning; han var en omvärldsanalytiker av rang långt innan yrket ens existerade.

Två gemensamma intressen inom familjen var att åka slalom och att resa (med fördel till solindränkta platser). Vi besökte många delar av världen tillsammans, vilket tidigt gav oss barn ett internationellt perspektiv på livet. Föregående sommar blev Reijo Mattssons sista och saknaden är stor men minnena kommer alltid att bestå hos hans fyra barn och åtta barnbarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!