Måndagen den 20 augusti 2012 somnade vår kära Maria Tomma lugnt och stilla in i den eviga vilan.
Maria föddes den 16 mars 1934. Hon växte upp i en renskötande familj tillsammans med sina fyra syskon Anna, Lars, Sara och Inger Sigrid i Norrbottens fjällvärld i Sveriges nordligaste fjällsameby Könkämä, belägen nordväst om Karesuando. I norr gränsar samebyn mot Finland och i söder mot Lainiovuoma sameby. Samebyn har betesmarker även i Norge. Uppväxten kom att prägla Marias fritidsintressen under hela hennes livstid.
Att arbeta med samiska hantverk blev för Maria en stor glädje genom hela livet. Likaså tyckte hon mycket om att till exempel virka och att väva och hon visade stort kunnande i det hon företog sig i sitt hantverkande.
Många vackra alster växte fram genom Marias flinka händer och har blivit till många fina minnen av henne.
Att få sitta ned och samspråka med släkt och vänner och att vistas ute i naturen var även det till stor glädje och avkoppling för Maria.
Efter avslutad treårig skolgång på visteskola i samebyn i Könkämä, följde tre år i byskolan i Karesuando. Sedan blev det vidare studier på bland annat Samernas folkhögskola i Jokkmokk. Maria läste sedan en husmoderskurs och en hemvårdarinnekurs. Sedan följde studieår med anstaltspedagogisk utbildning riktat mot vård av psykiskt sjuka.
Maria studerade även på Umeå universitet med att läsa nordsamiska. Det förde med sig att intresset även riktades mot Norge där Maria läste vid Tromsö universitet med inriktning mot det samiska språket. Fritidsintresset inom vävning gjorde att Maria förkovrade sig inom vävning på Folkhögskolan i Sunderbyn, Luleå och på Sätergläntan i Dalarna. Hon tyckte mycket om att få planera för nya vackra arbeten vid vävstolen, vävar som hon sedan tillverkade med stor skicklighet.
Inom det samiska hantverket hade hon fått en gedigen utbildning under åren hon läste på Samernas folkhögskola i Jokkmokk. Arbetslivet som följde innebar att hon arbetade i Karesuando som hemvårdarinna, sen blev det arbete på Nomadskolan i Jokkmokk. Från 1962 till 1971 arbetade hon som vårdbiträde på Ingridshem i Gammelstad, Luleå. Maria hamnade så småningom i Tärnaby. Där arbetade hon på Nomadskolans elevhem som biträdande föreståndarinna under kommande år fram till hon gick i pension.
Maria fann inte enbart arbete i Tärnaby utan där fann hon även till sin lycka sin blivande livspartner Eskil Winka. De hade lärt känna varandra under tiden på Samernas folkhögskola där han också hade gått som elev. I Tärnaby blev de båda ett par och efter en tids boende inne i samhället i Tärnaby flyttade Maria hem till Eskil som då hade nybyggt hus vid sjön Björkvattnet, i Södra Sandnäset utanför Tärnaby. Att bo vid stranden till en sjö i fjällvärlden kändes harmoniskt för Maria. Hon upplevde även att det var mindre mygg i den västerbottniska fjällvärlden mot den norrbottniska och det uppskattade hon. Hon kände dock livet igenom en mycket varm känsla för Norrbottens län där hon för alltid fått många fina minnen.
Efter många trevliga år i boendet vid Björkvattnets strand flyttade Maria under slutet av sin livstid till Stefansgården, Tärnaby. Där fick hon god omvårdnad den sista tiden i livet. Sedan Maria somnat in i den eviga vilan satte en fin ceremoni i hennes trevliga rum på Stefansgården slutligen punkt för Marias tid i Tärnaby.
Saknaden är stor efter henne för hennes sambo Eskil, syster, släkt och vänner. Alla fina minnen och gärningar som Maria lämnat efter sig, ska bära oss genom sorgen kommande dagar. Nu får Maria återförenas med sina kära som gått före henne in i evigheten.